2013. július 15., hétfő

Senki többet



(La migliore offerta / The Best Offer)
Színes, feliratos, olasz romantikus dráma, 124 perc, 2013
Rendező: Giuseppe Tornatore
Főszereplők: Geoffrey Rush, Jim Sturgess, Sylvia Hoeks, Donalds Sutherland, Philip Jackson, Dermot Crowley, Liya Kebede

Virgil Oldman zseniális műkincs szakértő és árverés vezető ember. Magánélete azonban nincs: egyedül van, se barátai, se párja nincsen. Igen furcsa életet él. Titokban pedig festményeket gyűjt: csak és kizárólag női portrékat… Egy napon felkérést kap egy fiatal nőtől, hogy becsülje fel háza értékeit. Bár jellemzően nem vállal ilyen feladatot, most mégis igent mond a felkérésre. Azonban hátráltatja az ügyet, hogy nem tud találkozni a megbízóval. Lassan kiderül, hogy a fiatal nő beteg, nem hagyta el a lakását sok éve már. Virgil a fejébe veszi, hogy megmenti a lányt, de tapasztalatlan lévén a szerelem ügyeiben, egyik munkatársától kér segítséget. Robert, a zseniális technikus segíti tanácsaival, így a férfi lassan elnyeri a lány bizalmát. De vajon igaz lehet egy ilyen történet…?

Giuseppe Tornatore ismét zseniális filmet alkotott! A történet előbb vígjátéknak tűnik, később romantikus filmnek, a végén pedig átfordul egy zseniális krimibe. A csavarok jönnek egymás után, és bár éreztem, hogy itt valami nem stimmel, mégis alig tudtam kapkodni a fejem az utolsó 15 percben… Remek rendezés, remek fényképezés és remek a zene is. (Na ja: Ennio Morricone követte el…)

Igazából nem is történik sok minden, aránylag lassan folyik a film, minden olyan régimódi. Mikor pedig megszokjuk a tempót, akkor hirtelen ránk szakad az ég, és felpörögnek az események. A film zsenialitását a szereplők játéka adja. Csodás alakításokat láthatunk!

Geoffrey Rush elképesztő. Láttam már tőle nagy alakításokat, de most egészen kiemelkedő, szerintem élete legnagyobb játékát nyújtja. Rideg, kiegyensúlyozott és magabiztos, de mikor az ismeretlen területre téved, akkor összeomlik a világa. Szerintem Oscar gyanús alakítást látunk! Jim Sturgess a fiatal technikus szerepében remek. Szívdöglesztő, a lányok kedvence, ugyanakkor naivan ártatlan. Ők ketten remek páros. Sylvia Hoeks pedig nemcsak csodaszép, de csodásan alakítja az elveszett leány szerepét, aki kívül rekedt a világon… A többiek pedig mind remekül hozzák figuráikat. Mindenki jó a maga szerepében.

Ez a film azon kevesek közé tartozik, amiért tényleg érdemes moziba járni. Remek mese, elképesztő fordulatok, csodás színészi játék és igen komoly üzenet… Erről nem mondhatok többet, mert minden szó csak poén gyilkosság lenne. Egyszerűen mindenkinek látni kell. És ha bent ülsz a teremben, és azt hiszed, már mindent tudsz… Csak van egy kis furcsa érzésed, hogy itt nem stimmel valami… Nos, akkor igazad van…
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése