2013. augusztus 31., szombat

Roger Waters: The Wall



Közreműködő: Roger Waters és zenekara


Helyszín: Budapest Puskás Ferenc Stadion
Dátum: 2013.08.25.

Szerencsés vagyok, nem először látom élőben a Fal előadását, mégis a koncert minden pillanata úgy hatott rám, mint mikor először láttam a filmet és hallottam a zenét. A helyszín ezúttal a Puskás Ferenc Stadion (gyengébbek kedvéért: Népstadion). A díszlet és a körülmények pedig monumentálisabbak, mint bármikor eddig. Roger Waters ígérete szerint utoljára turnézik ezzel az előadással, így aztán semmiképp sem volt szabad kihagyni!

Egy órával a kezdés előtt érkeztem, és első pillanatra lenyűgöztek a részletek. Több hangfal torony és világító állás volt felépítve, a vetítők pedig egy külön sátor alatt helyezkedtek el. Már itt sejteni lehetet, hogy nem akármilyen élmény következik.

Kellemetlen esőben érkeztem, már egész délután esett. De esőnap nincs, így aztán beöltöztem és így vágtam neki az élménynek. Végül este 8 előtt elállt az eső, így maga a koncert már zavartalanul folyt le. A kezdést 19,45-re hirdették, végül jó 45 perc késéssel csendültek fel az első hangok, addigra pedig egészen megtelt a hatalmas aréna. (A hideg és az eső ellenére!)


Az előadás csodás volt. A hangzás ép olyan, mintha egy stúdióban ülnék a fejemen egy fülhallgatóval. Úgy látszik van olyan technika, amely egy ekkora téren is képes a tökéletes doldy surround hangzást megvalósítani… Persze, hogy van. Minden egyes húr pendülés tökéletesen szólt, így lett az élmény teljes.

A látvány magával ragadó. A jól ismert óriási kerek vászon a színpad közepén, valamint a folyamatosan épülő fal is egyre nagyobb teret ad a vetítésnek. Elképesztő a látvány, én közel álltam a színpadhoz, így aztán befogadni is alig lehetett mindent egyszerre. Aztán persze jöttek a trükkök: a közel 4 emelet magas tanár, majd a mindent figyelő „Big Mother” és a feleség – hatalmas felfújható figurák, melyet a színpadon mozogtak. Ez, a képek és a bevetített film részletek egyszerre adták a látvány orgiát, amely teljesen elvarázsolt.

Maga a mű nem változott. Még mindig a félelmeink által körénk épített falakról szól, az erőszakról, a háborúról, a gonoszságról. Egyéni stílusban, de nagyon is közérthetően… Az egyik fénypont a köszöntő volt: Roger Waters magyarul köszönte meg a nézők jelenlétét. De ez nem csak a szokásos „Jo estet Budapesssst” felkiáltás volt, hanem egy jó perces igen bonyolult magyar beszédet. Az utolsó mondat persze mindent elárult: „Hogy tudtok ezen a nyelven beszélni nap nap után…?” A közönség persze tombolt. Itt mondta el azt is, hogy ezt az előadást egy nemrég meggyilkolt brazil emberjogi aktivista emlékének ajánlja… Mert hallatnunk kell a hangunkat!

A másik érdekesség a vetítések között megbújt üzenet volt: a Mother című dalban elhangzó „Anyám, higgyek a kormánynak?” kérdés éneklése közben a falon megjelent a válasz magyarul is, csak, hogy mindenki értse: „Kurvára nem”. Persze sokan felkapták a fejüket: Waters üzent a magyaroknak… Szerintem ez nem igaz. Az üzenet minden országnak és minden kormánynak szólt. A hazai fordítás pedig számomra tisztelet volt a vendéglátók felé.


Kb 2 órás volt a show. Szereplők, filmek, képek, zenék és üzenetek… Egy hatalmas zsongó kavalkád, és a folyamatos borzongás a jól ismert dalok közben. A Fal – döbbenetes módon! – igen sok évvel az eredeti megírása után még ma is aktuális. Aktuálisabb, mint valaha. Nem megyek bele a mélylélektani elemzésbe, de üzenete ma is érvényes, amiről szól, az ma aktuálisabb, mint bármikor…

Roger Waters egy géniusz, zenésztársai pedig hangszereik mesterei. Csodás volt az előadás, mely újra felgyújtotta bennem (is) az üzenetet: valamiért itt vagyunk a Földön. A mi döntésünk, hogy a jó vagy a rossz oldalra állunk. Csak emlékeztetőül a tanárral küzdő gyermekeinek felirata: A félelem falakat emel!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 5 (Emlékezetes!) skálán: 5 pont – Emlékezetes!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése