2013. november 24., vasárnap

A komornyik



(The Butler)
Színes, magyarul beszélő, amerikai életrajzi dráma, 132 perc, 2013
Rendező: Lee Daniels
Főszereplők: Forest Whitaker, Oprah Winfrey, David Banner, LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Clarence Williams III., John P. Fertitta,  

Igaz történet Cecil Gainesről, aki 1957-től 1986-ig szolgált a Fehér Házban, mint komornyik. Ez idő alatt 7 elnököt szolgált ki, és tanúja volt az élő történelemnek… Cecil egy gyapotfarmon nőtt fel, iskolákat nem végzett. Az apját a szeme előtt lőtték le. Felcseperedve elmenekült a farmról és New Orleansban kapott állást. Innen egy véletlen során került New Yorkba egy híres szállodába, ahol a Fehér Ház személyzeti vezetője meglátta és meghívta dolgozni az Elnök mellé. Ezután hét elnököt szolgált ki, akik egytől egyik tisztelték… Fiatalon nősült, családjával megbecsült tagja volt a közösségnek. Kisebbik fiát elvesztette a Vietnámi háborúban. Nagyobbik fiával szinte megszakadt a kapcsolata, mert Earl részt vett a polgárjogi harcokban és folyamatosan ellentét volt köztük a hatalom kiszolgálása miatt. Végül 1986-ban Cecil felmond a Házban, és rádöbben arra, hogy fia választotta a helyes utat. Élete utolsó éveiben együtt dolgoztak Obama elnök megválasztásán, ami megkoronázta ezt a hosszú életet.

Lee Daniels biztosra ment. Nem kicsit hatásvadász filmet csinált. Nagyszabású, elképesztően sok remek színésszel, hatalmas díszletekkel, nagy mondásokkal… Borítékolni lehet, hogy számos Oscar jelölést fognak kapni, sőt, biztos, hogy többet meg is fognak nyerni. Hiába… Az amerikaiak gondolkodása kiszámítható… Ez persze nem kisebbíti az érdemet, Daniels tényleg szép filmet csinált.

Annyi nagynevű színész játszik a filmben, hogy szinte felsorolni is sok. Ezért maradjunk abban: mindenki átérezte a szerep méltóságát és remekül játszottak. Persze ki kell emelni Forest Whitakert. Mindig szerettem, már számos filmben bizonyította tehetségét, most pedig egyszerűen fantasztikus. Szinte biztos az Oscar, és meg is érdemelné. Kiemelést érdemelnek a sminkesek. Whitaker egészen fiataltól egészen idős koráig játszik, zseniális az átalakulás! Feleségét Oprah Winfrey alakítja, aki ugyebár nem színész, hanem Amerika leghíresebb show-jának házigazdája, azonban azt kell mondanom: jó választás volt!

Mindeközben pedig zseniális színészek tűnnek fel apró epizódszerepekben, mint például Robin Williams Eisenhoverként, vagy John Cusack Nixonként, vagy Alan Rickman Reagenként…
  
Érdekes és tanulságos történelmi lecke a közelmúltban. Amerikának szembesítés a elmúlt évekkel, számunkra érdekes betekintés egy kevéssé ismert történelmi korba… Igazén érdemes megnézni!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése