2013. november 2., szombat

Fiatal és gyönyörű



(Jeune et jolie / Jeune & jolie)
Színes, feliratos, francia filmdráma, 95 perc, 2013
Rendező: Francois Ozon
Főszereplők: Marine Vacth, Charlotte Rampling, Frédéric Pierrot, Géraldine Pailhas, Nathalie Richard, Akéla Sari, Johan Leysen

Isabelle 17 éves. Jó családban él jó anyagi körülmények között. Azonban a kissé zárkózottnak tűnő lány egy hatalmas titkot őriz. Iskola után prostituáltként létesít kapcsolatot idősebb férfiakkal. Egy napon karjai közt hal meg egyik legkedvesebb kuncsaftja, amit nem tud kezelni. A rendőrség persze megtalálja, így a szülők előtt is kiderül minden. A helyzet szinte észbontó: Mi vethetett ide? Mi az oka a lány tettének? Hogyan lehet visszavezetni a családba? Egyáltalán lehetséges?

Francois Ozon filmjeire rendszerint érdemes odafigyelni. Ez a mostani azonban más, mint az eddigi. Bemutat egy helyzetet, egy valóságot. De nem ad válaszokat. Nem ad megfejtést. Sem az okokat, sem a következményeket nem tárja fel. Csak felteszi a jéghideg kérdéseket, szinte az őrületbe kerget vele minket, de a válaszokat csak és kizárólag ránk bízza. És ez a film ettől remek. Bármilyen választ is adna, az csak egy lehetséges kimenet lenne. Így viszont kimondottan nekünk ad lehetőséget, hogy gondolkodjunk és megoldást keressünk.

Jó a fényképezés, kellemes a zene. És jók a szereplők. Nem akarnék senkit kiemelni. Persze Marine Vacht tényleg fiatal és tényleg gyönyörű. Ugyanakkor teljesen depressziós, a tetteit talán ő maga sem érti. A körülmények nem számítanak, a következményekkel nem törődik. És ezt a vívódást fiatal kora ellenére remekül jeleníti meg. De a többieket épp ilyen dicséret illeti meg, mert jók.

Érdekes film, sok drámaian erős kérdéssel. Mindenkinek ajánlom, akinek gyereke van. Jobb az ilyet a vásznon nézni, mint átélni… Hiszen prostinak lenni a sztereotípiák szerint nehéz háttérrel lehet. Szegény család, problémás szülők, erőszak, stb. Ez a film attól kemény, hogy megmutatja: ez nem ennyire egyszerű…
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése