2014. február 9., vasárnap

A túlélő



(Lone Survivor)
Színes, magyarul beszélő, amerikai háborús filmdráma, 121 perc, 2013
Rendező: Peter Berg
Főszereplők: Emile Hirsch, Ben Foster, Mark Wahlberg, Eric Bana, Taylor Kitsch, Alexander Ludwig, Jerry Ferrara, Scott Elrod

2005-ben az Afganisztánban állomásozó haderők egy négy emberből álló alakulatot küldtek a hegyekbe, hogy felkutassanak egy tálib terrorista vezért. Minden jól indult, de egy véletlen baleset miatt a csapatot leleplezték és hatalmas tálib csapat vette őket üldözőbe. A film bemutatja az akció eredeti történetét, a csapat küzdelmét, a mentőakció hibáit, és az egyetlen túlélő megmenekülésének csodáját.

Peter Berg a valós eseményeket mutatja be, rendkívül keményen. Igen persze, picit heroikus, kicsit olyan amerikai, de ne feledjük: valós eseményeket mutat be. A film végén kicsit hosszúra nyúlik az eredeti hősök képeinek bemutatása, de ettől lesz hiteles az egész.

A szereplők nagyon jók. Emile Hirsch, Ben Foster, Mark Wahlberg és Taylor Kitsch remek alakítást nyújt. Ehhez nem is nagyon lehet semmit hozzáfűzni. De a többi szereplő is nagyon hiteles.

Nem mindennapi élmény bepillantani egy valódi harcoló egység életébe. Kemény élmény végignézni egy bevetést, és fájdalmas látni, hogy milyen apróságokon mennyi minden múlik. Ez az a világ, ami itt létezik körülöttünk, de mégsem tudunk róla semmit. Pedig kéne…

Kemény akciófilm, egy valódi hősi történet. Gyermekeknek semmiképp sem ajánlom, de a felnőtteknek nagyon.
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont – Jó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése