2014. február 1., szombat

Amerikai botrány



(American Hustle)
Színes, feliratos, amerikai-angol krimi, 137 perc, 2013
Rendező: David O’Russell
Főszereplők: Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Jeremy Renner, Jack Huston

Irving és Edith az amerikai történelem legzseniálisabb szélhámosai. Boldogan élnek, míg egy napon DiMaso a kőkemény FBI ügynök elkapja őket. Szabadulásukért cserébe az ügynöknek kell dolgozniuk, aki politikusok és a maffia kapcsolatát szeretné lebuktatni. A csalás sikerül, a tét egyre nagyobb, végül már a New Yorki polgármester mellett szenátorok, képviselők és a legnagyobb maffiózók is belekeverednek az ügybe. (Keveredtek, mert a sztori nagyrészt igazi…) Ez a tét már túl magas, így Irving és Edith kénytelen kitalálni valamit, hogy mentsék, ami menthető…

David O’Russell remek filmet csinált. Eddig 3 Golden Globe-ot kapott és 10 Oscar jelölése van. Nem véletlenül. A sztori remek, a film kellően pörgős, a megjelenés pedig tökéletesen korhű. Kiváló a zene, jó a fényképezés, egyszerűen minden jól van összerakva.

Persze a lényeg a zseniális szereposztás. Ennyi sztárt aránylag régen láttam egyszerre a filmvásznon. Christian Bale remekel a svindler szerepében. Tök béna a megjelenése, főleg, hogy több kilót felszedett a film kedvéért. A változás oka, hogy minél inkább hasonlítson az eredeti figurára. Az eredmény pedig egy remek játék. Bradley Cooper tökéletesen az ellentéte a mindig nyugodt zseninek. Ő kemény, impulzív, alig tudja tartóztatni magát, ha nem úgy mennek a dolgok, ahogy akarja. Zseniális alakítás. Jeremy Renner pedig polgármesterként brillírozik. A három pasi mellett két zseniális színésznő emeli a színvonalat. Amy Adams a szélhámos partnere, Jennifer Lawrence pedig a felesége szerepében nyújt remek alakítást. Adams veszélyesen gyönyörű és esendő. Még egyetlen filmben sem láttam ilyen lenge ruhákban játszani, de nem ettől felejthetetlen… Lawrence pedig idióta, iszákos és rémesen buta, de azt olyan elemi erővel játssza, hogy teljesen hihető minden. Ha nem tudnám, hogy milyen tehetséges színésznő, simán elhinném, hogy csak magát hozza… Igen, itt kezdődik a tehetség!
   
Kiváló film, remek hangulat, hatalmas csavarok, jó poénok és mesteri színészi alakítások. Ennél több nem kell egy maradandó élményt nyújtó kiváló filmtől. Imádtam, ajánlom!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése