2014. február 1., szombat

Jack Vettriano: A Retrospective



Közreműködő: Jack Vettriano
Helyszín: Kelvingrove Art Gallery and Museum – UK. Argyle Street, Glasgow G3 8AG, Scotland
Dátum: 2014.01.24.

Jack Vettriano 1951-ben született Skóciában. Felvételizett a képzőművészeti iskolába, de eltanácsolták. Ezután élte életét, egészen 40 éves koráig, amikor is úgy döntött: mégis festeni fog. Azóta sorban gyártja különös képeit, és ma Skócia legnépszerűbb művészeinek egyike. Mivel művei rendszerint még a festőállványon elkelnek, így eddig sosem volt saját kiállítása. A Glasgow-i Kelvingrove Galéria és Múzeum most sok-sok gyűjtő segítségével megrendezte élete első saját tárlatát, ahol 119 képet láthattunk egyben.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy magam sem hallottam Vettriano nevét korábban. Szerencsére  Vivien, aki zseniális grafikusunk és jó barátom is, megfertőzte baráti társaságunkat a Vettriano vírussal, így kilenc fős csapattal indultunk Skóciába a kiállításra, amely életem egyik legklasszabb utazása lett végül.

A Kelvingrove Galéria egy hatalmas múzeum, melyben több állandó és időszakos kiállítás is található. Javarészt ingyenes a látogatás, így aztán kellően sokan is voltak mindenhol. Persze a Vettriano kiállításra külön jegyet kellett váltani, de az 5 Ł-os belépő elviselhető volt.

Aztán jött a csoda… Vettriano művészetét nehéz lenne megmagyarázni. Képei szinte élnek, kisebb távolságból szinte fényképnek tűnnek. Számomra az igazi élmény az volt, hogy szinte minden kép magában hord egy történetet. A kép, a cím és a hozzá fűzött kommentár sokszor megnyitotta a történetek világát, és teljesen ránk volt bízva, hogy mit is látunk a vásznon…

Több képnél írt a festő arról, hogy Leonard Cohen dalok inspirálták a kép megalkotásakor. Cohen dalait magam is nagyon szeretem, így aztán könnyű volt azonosulni a képekkel. De látunk Tina Turner által inspirált képet is.

Sokat elárult az is, hogy a képek tulajdonosainál általában csak annyit írtak, hogy magángyűjtemény, de azért néhányan vállalták kilétüket. Jack Nicholson például két képet is kölcsönzött a kiállításra. De voltak más ismerős nevek is a világ szinte minden tájáról…


Összességében nehéz egy festmény kiállításról szavakban írni. Az internet korában könnyen rá lehet keresni a névre, és rengeteg képet meg lehet nézni. Mindenesetre számomra tökéletesen megérte ekkorát utazni, hogy élőben láthassam a képeket, mert az élmény maga volt a csoda! Bár kis hazánkban is többen ismernék Vettriano műveit!

Értékelés: 1 (Agyhalál) - 5 (Emlékezetes!) skálán: 5 pont – Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése