2014. november 9., vasárnap

Amnézia



(Before I Go To Sleep)
Színes, magyarul beszélő, angol thriller, 92 perc, 2014
Rendező: Rowan Joffe
Főszereplők: Nicole Kidman, Adam Levy, Mark Strong, Anne-Marie Duff, Colin Firth, Charlie Gardner

Christine elvesztette az emlékezőtehetségét, emlékei minden éjjel törlődnek. Reggel felébred, és nem tudja, hol van. Az idegen férfi az ágyában elmondja, hogy ő a férje, akivel 15 együtt élnek. Mire megnyugszik, és elkezdené feldolgozni a történetet, kap egy hívást egy pszichiátertől, akiről kiderül, hogy hetek óta kezeli – titokban. A cél, hogy visszatérjenek az emlékei, mert az hamar kiderül: a férje által előadott balesetes történet valahogy nem stimmel. Elég hamar eljutunk a felismerésre: itt minden bizonytalan. Vajon ki kicsoda, és kit milyen okok késztetnek cselekvésre…

Rowan Joffe rendező megcsinálta egy régi történet középszerű új verzióját. Alapvetően kissé döcögős a sztori, kicsit sok a szenvedés benne. Persze a cél, a feszültség fenntartása, ami részben sikerül is. Végig kettősséget érzünk: vajon ki kicsoda… De ezt a sztorit már számtalan filmben láttuk, és nem jön el a váratlan katarzis, hogy új ötlettel álljanak elő az alkotók.

Amiért érdemes mégis – egyszer – megnézi, az nyilván a szereplők. Nicole Kidman még mindig jó, bár a plasztikai sebészek munkájának köszönhetően az arcán egyre kevesebb az érzelem, így leginkább a vérben forgó szemeinek látványával operál a rendező. Viszont Colin Firth szereplése egy ilyen filmben üdítő jelenség, tőle ehhez nem vagyunk hozzászokva.

Összességében egyszer nézhető thriller a gyengébb kategóriából. Nem rossz, de ne várjunk nagy meglepetéseket.
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 7 pont – Kellemes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése