2009. október 30., péntek

Szuperbojz


Színes magyar film, 82 perc, 2009
Rendező: Kabay Barna
Főszereplők: Bajor Imre, Kolovratnik Krisztián, Kerekes Vica, Gesztesi Károly, Mucsi Zoltán, Kálloy Molnár Péter, Rudolf Péter, Stefanovics Angéla

Másfél óra bódult unalom és rettenetes feszengés vár arra, aki hagyja magát becsapni a stáblista által. Mert a névsor ígéretes: a forgatókönyvet Litkai Gergely - a hazai standup műfaj vezéregyénisége - jegyzi, a színészek közt pedig megtalálható egy rakás igazán nagy név. A film után megszülető egyetlen gondolat is innen származik: Hogyan lehet ennyi neves embert rávenni egy ilyen idióta, színvonaltalan ökörségben való részvételre?

Bajor Imre a hazatérő egykori rock sztár. Esetlen, rémesen kövér és színvonaltalan, pedig csak önmagát kéne alakítani, a gyakorló alkoholistát. Kerekes Vica a szép és tehetséges ifjú színésznő szinte vonaglik kínjában a bárgyú szereptől. (Nálunk a faluban az ilyet K-nak hívják...) Ha nem tudnám, hogy Kolovratnik Krisztián színész, biztos azt gondolnám, hogy lelkes amatőr szereplő, és akkor nem is bosszantana a bénasága. Aztán hiába próbálkoznak a fiúk: Gesztesi, Mucsi, Kálloy Molnár, Scherer - annyira szörnyű a szerepük, hogy még csak egy mosolyt sem csalnak az arcunkra. Talán néhány kellemes perc van a filmben, ezt Rudolf Péternek köszönhetjük, aki remekül hozza a szeretet-mániás menedzser figuráját. Igazi meglepetés pedig csak Stefanovics Angéla buta sztárocskája - na jó, akkor igazi a meglepetés, ha tudjuk, hogy ő bizony nem más, mint a méltán híres "Emese"...

A sztori még adhatna valamit: a hazatérő sztár újjá alakítja az egykori bandát, mert "kell a retró a népnek". Azonban itt jön az anarchia: lehetne egy dráma, ami a manapság sokszor megeső helyzetet mutatja meg. Ez nincs. Vagy lehetne egy remek kabaré, ami parodizálja az eseményeket. Ezzel próbálkoznak, de gyatrán sikertelenül.

A zene rémes, a figurák élettelenek, a képek unalmasak. Kabay Barna vége megbarátkozhatna a nyugdíj gondolatával, mert egy ekkora tévedést - remélem!!! - a közönség már nem bocsát meg.

Tudom, hogy létezik az a pénz, amitől az ember haja korpás. De el sem tudom képzelni, hogy mennyi az, amiért ennyi remek színész képes ilyen otrombán alul múlni önmagát és a vakondot. Egy biztos: innen már nem nagyon vezet út lefelé.

Másfél óra bágyadt kínlódás: meneküljön, ki merre lát...
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 3 pont - Gyatra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése