2009. november 21., szombat

Alkonyat - Újhold


(The Twilight Saga: New Moon)
Színes, feliratos, amerikai fantasy, 130 perc, 2009
Rendező: Chris Weitz
Főszereplők: Kristen Stewart, Robert Pattison, Taylor Lautner, Ashley Green, Peter Facinelli


A trilógia második epizódja nem okoz különösebb meglepetést. Edward félti szerelmét, ezért elhagyja. (Logikus lépés…) Bella persze mély depresszióba esik, ahonnan csak egy régi barát tudja kimozdítani: eljött Jake ideje. Csakhogy hirtelen kiderül, ő meg vérfarkas. Így aztán Bella a két tábor közé kerül, és a két ifjú titán harcol érte… Aztán Edward élete veszélybe kerül a legfelsőbb vámpír tanács előtt, és csak a lány mentheti meg. Ahogy ez már ilyenkor lenni szokott.

Érdekes film. Néhol pörgős, néhol meg nagyon vontatott. Az aláfestő zene pontosan illik ide, a fényképezés pedig hol líraian szép, hol inkább érdekes, ahogy a kamera meredeken fentről, szinte terepasztalosan mozog. Ebből a perspektívából szinte rálátunk az eseményekre. A tempó gyakori váltogatása viszont nem teremti meg az elvárt feszültséget.

Van itt minden: szilaj adrenalin túltengés, fizikai harcok és gyötrődő líra. Van minden és az eredmény ettől olyan semmilyen. Az első részben ez a hangulat érdekes volt és újdonság, de most nem igazán lépünk tovább, így a film néhol unalmasba csap át. Az egyetlen érdekesség a farkasok megjelenése: a trükk mester remekelt, hihetetlenül élethűek a szörnyek.

Az, hogy a film a laposság ellenére kasszasiker lesz, kiszámítható. De ez inkább a színészeknek, vagy nevezzük őket inkább tini sztároknak, meg a köréjük épített kultusznak köszönhető. Kristen Stewart megint aranyos, és valljuk be: nem lehet könnyű két órán keresztül ilyen intenzíven szenvedni. Talán a harmadik részben már játszani is lesz lehetősége. Pattison sápadt és sármos, a nők megvesznek érte. De a tini lányok igazi csemegéje az Lautner és a többi farkas folyamatosan félmeztelen testének látványa: ilyen kigyúrt, helyes pasikat ritkán lehet ilyen huzamos ideig szabadon bámulni.

Egyszóval együtt van minden, most már felsorakoztak a szereplők: vámpírok, farkasok, visszatért a gyilkos Viktória, a Vámpírok Tanácsa, meg sokan mások. Át kell esnünk az üres és jellegtelen második részen, hogy aztán következhessen a harmadik, ahol mindenki színre lép, megharcolják a megharcolni valót és kiéleződik minden konfliktus. Persze ezután logikus kérdés, hogy beülünk-e megnézni, adunk-e esélyt a harmadik résznek…?

Az érdekesre sikerült, kissé kultikus első rész után most itt az unalmas, ám jellegtelen folytatás. Tini lányoknak hajrá, a többiek csak óvatosan és elvárások nélkül…
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 4 pont - Nézhető

1 megjegyzés:

  1. Az első rész megfilmesítése elég silány lett - szerény véleményem szerint. Jött viszont a nagy bevétel, ezzel együtt a szemmel láthatóan nagyobb budget és a második rész sokkal profibb, összeszedettebb.

    De akárhogyan is, a könyv érzelmi gazdagságát nem adja vissza egyik rész sem, így ez a film igazán azok számára élvezetes, akik olvasták a könyvet és szeretnék másfél óra alatt újra átélni amúgy gyorstalpaló jelleggel a történet lényegét.

    Na meg azoknak, akik végre látni szeretnék a több száz oldalon keresztül körülírt kidolgozott mellkasokat. :)

    Tiniirodalom megfilmesítve tiniknek és/vagy tinilelkűeknek.

    Sose növök fel jeligére...

    VálaszTörlés