2010. január 3., vasárnap

Derült égből szerelem


(Love Happens)
Színes, feliratos, amerikai-kanadai romantikus dráma, 109 perc, 2009
Rendező: Brandon Camp
Főszereplők: Jennifer Aniston, Aaron Eckhart, Martin Sheen, Judy Greer, John Carrol Lynch, Dan Fogler, Sasha Alexander

2010 első mozis élménye elég kettős benyomást keltett bennem. Egyrészt van egy kedves romantikus történet, másrészt a halálról, szeretteink elvesztéséről alkotunk filmet: nos ez nem könnyű feladat.

Burke Ryan igazi amerikai sikerember. 3 éve autóbalesetben elvesztette feleségét. Fájdalma feldolgozásáról könyvet írt, ami ma az önsegítő irodalom népszerű darabja. Épp a könyv kapcsán tartott szemináriumra érkezik Seattle-be. Ahol találkozik egykori apósával és a találkozásból kiderül, hogy bizony valami titok lappang a háttérben. Aztán találkozik Eloise-zal a virágos lánnyal. Kettejük közt lassan kialakul egy kapcsolat, melynek során Burke elmondja a valóságot, megbékél a családjával és persze a szerelem is lassacskán kialakul.

Számomra nem teljesen világos Camp rendező stratégiája. Hol görbe tükröt tart az amerikai önsegítő irodalom sztárjai elé (Lane Istenkirály Marshall figurája egyszerűen teli találat), hol csendes romantikus mesét mond, hol érzelmeket kelt a halál és a búcsúzás fájdalmával kapcsolatban. Jó a fényképezés, de semmi extra koncepció, simán zajlik a történet. Telve vagyon a történet szimbólumokkal, lásd például a papagáj szabadon engedését, ezek azonban sokszor nem kapnak magyarázatot, ilyen példának okáért a furcsa idegen szavak falra írása. Így aztán csak lóg a levegőben, egy mosolyt megér, de minek is…? Ami kimagaslóan jó, az a zene. Remekül választott dalok nagyon jól emelik ki a hangulat változásait.

Aniston a bölcs virágárus lány, aki szerepe szerint alig beszél. Erre pont alkalmas, szépek a szemei, alig kell megszólalnia, így aztán jó a szerepben. Mondjuk nem tudom, mitől van benne az a hihetetlen bölcsesség, amivel megmenti hősünket a három éves szenvedés magányától… Biztosan született tehetség. Eckhart viszont sok arcot mutat: hol idióta a félelmein túllépni nem tudó szorongó, hol a másokat segítő magabiztos mentor. Végül elég meggyőző az alakítása, bár a film végén már túl szirupos. Egy önsegítő guru ennél azért többet tud.

Akik viszont remekelnek, azok a mellékszereplők. Dan Folder már említett manager figurája egyszerűen zseniális, és Judy Greer szokás szerinti idióta női szerepében ismét villog. Ez a lány tényleg többet érdemelne, minthogy beskatulyázzuk ebbe a kicsit dilinyós szerepkörbe…

Összességében egyszer nézhető a film. Tagadhatatlanul segítő gondolatokat láthatunk szeretteink elvesztésének esetére. Ez pedig mindannyiunk életében megtörténik időnként, így a film pozitív kisugárzása baj esetére hasznos. A szerelmi szál kicsit gyengécske, tehát romantikusoknak nem lesz főnyeremény, viszont a színészek aránylag jó teljesítménye miatt egy kellemes estét eltölthetünk a vászon előtt.
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 6 pont - Kellemes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése