2010. március 21., vasárnap

Légió


(Legion)
Színes, feliratos, amerikai fantasy, 100 perc, 2010
Rendező: Scott Stewart
Főszereplők: Paul Bettany, Kevin Durand, Willa Holland, Adrianne Palicki, Dennis Quaid, Lucas Black, Kate Walsh, Jon Tenney


Mikor az Úr először elégelte meg az ember gonoszságát, elküldte az Özönvizet. Mikor másodszor unt rá a mi világunk borzalmaira, elküldi angyalait, hogy irtsák ki az embereket… Ez a film alap sztorija. Valahol a sivatag közepén az út mellett áll egy benzinkút-vendéglő. A terhes pincérlánnyal, a megkeseredett tulajjal, annak hősszerelmes fiával és néhány fura vendéggel, akiket épp ide sodort a világ. Aztán betér egy öreg néni, aki valamiféle szörnnyé változik és megszállottan bizonygatja, hogy a hamarosan megszülető gyermek el fog égni. A magából kikelt nőt alig sikerül agyonlőni. Ekkor már sejthető, hogy valami nem stimmel a világgal: megszakad a tv, nincs telefon, és kimaradozik az áram. Ezután egy különös egyén érkezik, aki saját állítása szerint meg akarja védeni a lányt, akinek születendő gyermeke a világ egyetlen reménye.

Ő Mihály angyal, az angyalok seregének tábornoka, aki elmondása szerint szembe szállt az Úrral: „Mert ő csalódott az emberekben, de én nem…” Ezután együtt készülnek a harcra a megszállott lények, csapásom és más borzalmak ellen. Egészen eddig, míg megjelenik Gábriel, aki az Úr engedelmes angyala, s most eljön, hogy meggyilkolja a gyermeket…

Paul Stewart rendező ügyesen egyensúlyozik a horror és a fantasy határán. A film kellően sötét és félelmetes, de mégsem a rettegés a fő tevékenységünk, marad energiánk a történet mögötti gondolatokra is figyelni. A fényképezés ügyes: sok a trükk és a sminkesek is megizzadtak a mű sikeréért, de minden nagyon is valósnak hat.

És bizony jók a szereplők. Paul Bettany a kissé meghasonlott angyal szerepében nagyon jó. Hiteles és kellően visszafogott. Nem lepődünk meg, mikor visszatér, hiszen ő azt adja, amire az Úrnak igazán szüksége volt… A többiek gyakorlatilag csak villanásszerű szerepet kapnak, hiszen tetteik, szavaik csupán pillanatokra teszik középpontba őket, de nagyon jó volt a válogatás. A meghasonlott gyáva anya, a mindent feladó tulaj, a titokban vallásos szakács, a tulajdonképp szelíd fegyveres mindannyian remekelnek az epizódszerepekben.

Jó ötlet vallásos formába csomagolni egy akciófilmet, hiszen így többen fogják megnézni. De ha már így teszünk akkor a remek látványnál, a jó szereplőknél többet akarunk: egyszerűen magyarázatot… Vajon miért épp most telt be az Úr pohara? Vajon miért épp ez a csecsemő a világ reménye? Erről azonban nem szól a történet… Így aztán marad egy jó kis akciófilm.

Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 7 pont – Nagyon jó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése