2010. március 13., szombat

Mocskos zsaru - New Orleans utcáin


(Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans)
Színes, feliratos, amerikai krimi, 122 perc, 2009
Rendező: Werner Herzog
Főszereplők: Nicolas Cage, Eva Mendes, Val Kilmer, Jennifer Coolidge, Brad Dourif, Fairuza Balk, Shawn Hatosy, Xzibit


New Orleans a Katrina hurrikán után. Egy szinte teljesen elpusztult városban dolgozik Terence McDonagh rendőr, akit hősiességéért hadnaggyá léptetnek el. Munkája közben megsérül, háta fájni fog, ezért élete végéig gyógyszert kell szednie… Időugrás… McDonagh hadnagy csapatával küzd a bűnözők ellen, épp egy kiirtott bevándorló család gyilkosait keresi. Közben azonban teljesen kábítószerfüggő lett. Rendőrként az utánpótlás biztosított, vagy ha nem, hát elkobozza a szert piti kis utcai bűnözőktől… Szeretője egy csodaszép örömlány, akit szintén a szerekkel tart maga mellett. Ez a valóság… Ahogy halad előre munkájában, fokozatosan látjuk, teljesen elmerülni a kábítószer hatásában. Tettei már nehezen magyarázhatóak, és a világ lassan összeesküszik ellene: a prostit megfenyegetik, ha nem fizet, meg kell halnia. Ő maga annyival lóg bukmékerének, hogy az kénytelen szintén megfenyegetni. A nyomozás leállt, bár tudják, ki a tettes, a gengsztereket túl jó ügyvédek védik. Mindeközben pedig egyre nehezebb hozzájutni az anyaghoz… McDonagh végül teljesen kikel magából, és végleg átáll a másik oldalra. Vagy legalábbis ezt látjuk. Vajon teljesen elsüllyed a mocsokban, vagy az alkoholizmusból kigyógyult apa példája lesz az erősebb…?

Werner Herzog nagyon feszes tempót diktál. Folyamatosan változtatja a tempót, hirtelen minden felgyorsul, aztán megáll a világ, ezzel állandósítja a feszültséget. Remekül vezeti a színészeket. A zene dögös és remek, úgyszintén a fényképezés. Az éles váltások és a folyton megjelenő iguánák remekül mutatják be azt, ahogy a kábítószer hatása alatt álló ember részt is vesz a világban, meg nem is. Remek munka.

A színészek pedig brillíroznak. Nicolas Cage ilyen szerepben még sosem alakított, hát most alaposan kihasználja a lehetőséget. Az egész film alatt tartja a furcsa testtartást, ami a hátfájást hivatott ellensúlyozni, közben pedig olyan döbbenetesen élethűen süllyed a kábítószer világába, hogy a forgatáson maga a rendező is ellenőrizte néha, hogy valójában mit is szív. Ezúttal tehát nem a szokásos szívtipróként jelenik meg, hanem olyan figurát hoz, akit mi is ismerhetünk. A szenvedélybetegség és a gyenge akarat elképesztő tettekre vihet, erre most fényes példát kapunk… Eva Mendes egyszerűen dögös bombázó, sok játékra nincs lehetősége, de tőle ez is épp elég. A mellékszereplők pedig mindannyian remekül hozzák a figurát. Ki kell emelni Jennifer Coolidge-at, aki a tőle megszokott életvidám dívák után most elképesztő átéléssel adja elő az alkoholista nevelőanya szerepét.

Ebben a filmben minden a helyén van. Izgalom, együttérzés, hihetetlen színészi alakítások és a szenvedélybetegségek szívbemarkolóan élethű bemutatása. Nyomasztó és félelmetes, drámai és döbbenetes. A történetet záró fordulatok pedig nem adnak nyálas amerikai befejezést, csupán felvillantják a reményt: bármi megtörténhet! A történettől függetlenül minden középiskolásnak levetíteném, hogy láthassák, mi az, aminek a gondolatával kacérkodnak… Nem könnyű film, de nagyon ajánlom!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése