2010. május 1., szombat

Viharsziget

(Shutter Island)

Színes, feliratos, amerikai thriller, 138 perc, 2009

Rendező: Martin Scorsese

Főszereplők: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Emily Mortimer, Michelle Williams, Max von Sydow, Jackie Earle Haley, Patricia Clarckson

Érdekes alkotás ez. A szakma isteníti, az Oscar díjas rendező legjobb műveként aposztrofálja, végignézni mégis igen megterhelő élmény… Legalábbis nekem az volt.

Teddy Daniels rendőrbíró és kollégája egy kihalt szigeten álló elmegyógyintézetbe érkezik. Innen tűnt el egy ápolt, ami azért szokatlan, mert innen nem lehet megszökni. A különös intézetben csupa olyan elítélt van, akik gyilkosok, halálra ítéltek és szörnyű múltjuk van. Itt végzi munkáját Dr. Cawley, aki be akarja bizonyítani: mindenkit meg lehet nevelni. Az már az első képek alapján tiszta, hogy itt valami szörnyű titok lappang, de míg odáig elérünk, addig sok idegtépő jeleneten kell túl lenni. Teddy bíró fokozatosan veszti el kapcsolatát a külvilággal, míg beleláthatunk az ápolók és az ápoltak szörnyű és szürreális világába… Aztán jön a végkifejlet, amire aztán igazán nem számíhattunk.

Scorsese nagy Mester, ez tény. Az első perctől eszi az ideg a néző gyomrát. Minden kép sötét, nyomasztóak a színek. Remek a fényképezés, mert az eredmény szörnyű látványvilág. A zene kellően sejtelmes és feszültség növelő, tehát a Mester minden részletre odafigyelt. Jöhetnek a színészek.

DiCaprio nagyot alakít. A folyamatos változásokon átesve állandóan szenved és kínlódik, a világos pillanatok nehezen választhatóak el a képzelgéstől, és Leo ezt annyira élethűen adja vissza, hogy az már szinte tökéletes. Mark Ruffalo kicsit a háttérben marad, de innen is jól ellenpontozza a másik detektívet. Ben Kingsley zseniális, mint mindig. De az ő arca smink nélkül is el tudja hitetni velünk a tiszta őrületet… Sorban dicséretet érdemel a többi szereplő is. Mindenki remekül hozza a figurát.

Egyszóval minden nagyon jó és minden nagyon a helyén van. Mégis… A film valóban annyira szörnyű, hogy csak az igazi ínyenceknek ajánlom. A többiek meneküljenek, ahogy az én Ádám kollégám tette a vetítés felénél…

Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 4 pont - Nézhető

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése