2011. január 31., hétfő

Boszorkányvadászat


(Season of the Witch)

Színes, feliratos, amerikai fantasy, 98 perc, 2010

Rendező: Dominic Sena

Főszereplők: Nicolas Cage, Ron Perlman, Claire Foy, Stephen Campbell Moore, Robert Sheehan, Ulrich Thomsen, Cristopher Lee, Andrew Hefler

Behman és Felson lovagok egykoron a keresztes háborúk hősei voltak, míg egy napon meg nem csömörlöttek a vérfürdőtől… Ekkor aztán hátat fordítanak a csatáknak, hogy hazatérjenek. Szülőföldjükön azonban pestis pusztít. A két szökött lovagot elfogják és de az egyház vezetői alkut ajánlanak: kísérjék a pusztulás okának tartott lányt egy távoli kolostorba, ahol a szerzetesek kiűzik belőle a gonoszt, cserében visszanyerik szabadságukat. Csatlakozik hozzájuk egy ifjú pap, egy ministráns, egy lovag és egy csaló is, így indulnak neki a hosszú útnak. Az férfiak és a lány közti villogások és drámák adják az igazi feszültséget, s ahogy fogy a csapat, nem tudhatjuk, vajon tényleg egy ártatlan leányka van-e a ketrecben. Végül az utazók célba érnek, de semmi sem úgy működik, ahogy a tervben volt…

Dominic Sena sötét, drámai filmet csinált. Nyomasztó a hangulat, ezt jól segíti a zene és a borús képek világa is. A sztori maga kissé egyszerű, de a rendező jól vezeti a színészeket, így a feszültség és a néző szimpátiája folyton változik.

Persze jók a színészek. Nicolas Cage és Ron Perlman kettőse remek. Perlman furcsa arc szerkezete miatt sokáig csak a rossz fiúk szerepét játszotta, pedig a jó lovag ugyanúgy illik hozzá. A csapat többi tagja pedig mind jól hozza a figurát, kis emberek, kicsit őrültek, és mindenki nagyon fél. Kiemelni senkit nem tudok, itt mindenki jó színvonalon dolgozik, amitől az egész sztori lesz hiteles.

A befejezés számomra kicsit sablonos, talán még egy csavar befért volna a sztoriba, de végül is nem várhatunk mást egy mesétől, mint a valóban pozitív befejezést. Kicsit komor, kicsit nyomasztó, kicsit véres, kicsit undormány (a sminkesek érdemesek egy Oscar jelölésre), mégis egy jó kis mese ez. Egyszer érdemes megnézni, ha aztán nem is kerül fel a polcra a kiemelkedő alkotások gyűjteményébe.

Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 6 pont - Kellemes

1 megjegyzés:

  1. Egészen szörnyű film... Cage kezei továbbra is a legszebbek, de ez sajnos kevés...

    Az ördög pont olyan volt, mintha életre kelt volna a firenzei dóm freskója.

    VálaszTörlés