2011. január 22., szombat

Egy néma kiáltás


(Un homme qui crie / A screaming man)

Színes, feliratos, francia-belga-csádi filmdráma, 92 perc, 2010

Rendező: Mahamat-Saleh Haroun

Főszereplők: Youssouf Djaoro, Dioucounda Koma, Hadje Fatime N’Goua, Djénéba Koné, Helinq Li

Csád, Közép-Afrika. Átlagos állampolgárként, valljuk be, még azt sem nagyon tudjuk, merre keressük a térképen. Itt játszódik a történet a közelmúltban. Adam, akit mindenki Bajnoknak szólít, úszómester egy szállodában. Jó húsz évvel ezelőtt Közép-Afrika úszó bajnoka volt, mára megöregedve még mindig a medence az élete. De a szálloda kínai kézre kerül, és az új tulajdonos nem tiszteli a kort. Sorban rúgja ki a régi dolgozókat, Adamot pedig saját fiával cseréli le. Az öregből így lesz kapus. Közben a háttérben folyamatosan bontakozik ki a polgárháború, a hazafias csoportok pedig nemzeti hozzájárulást követelnek mindenkitől. De Adamnak nincs pénze, honnan is lenne… Csupán az egy szem fia…

Haroun rendező, aki maga is Csádban él és dolgozik, lassan bontja ki a történetet. Bár a drámát nagyon lassan bontja ki, mégis érezzük az első pillanattól, hogy itt baj lesz. A film lassú, nagyon lassú. Alig beszélnek benne, nagy-nagy hallgatások és hosszas snittek mutatják be a belső drámát és fájdalmat. Némi helyi zene, és sok ismeretlen arc. Olyan színészek, akik talán nem is színészek. Nem véletlen, hogy a Velencei Fesztiválon a főszereplő különdíjat kapott.

Ez egy nagyon mély és nagyon fájdalmas film. Kimondatlan érzésekkel teli, visszafogott indulatoktól átfűtött és számunkra teljesen ismeretlen világot bemutató történet egy olyan drámáról, amit meg sem érthetünk. Akiknek a film értékét az eldördült lövések és a lehullott melltartók száma határozza meg, maradjanak távol. De, akik számára a filmművészet második része is izgalmas, akik a szeretnének megismerni nagyon távoli kultúrákat, azok számára ez a mozi egy remek csemege. Nagyon keserű és nagyon nehezen emészthető csemege. Igazi különlegesség!

Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 7 pont – Nagyon jó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése