2011. január 22., szombat

A következő három nap


(The Next Three Days)

Színes, feliratos, amerikai thriller, 121 perc, 2010

Rendező: Paul Haggis

Főszereplők: Russel Crowe, Elizabeth Banks, Liam Neeson, Ty Simpkins, Olivia Wilde, Jonathan Tucker, Brian Dennehy, Michael Buie

Jonathan Brennan imádja a családját. Gyönyörű feleség, remek kissrác, minden szép, egészen addig míg egy reggelen a rendőrség betör a lakásba és letartóztatja Larát, a feleségét – méghozzá gyilkosságért. Innentől felborul az idill és Brennan tanár élete lassan süllyedni kezd. Előbb hivatalos úton próbálja meg bizonyítani felesége ártatlanságát, de három év után fel kell adja a küzdelmet. Paul Haggis rendező csodás munkát végez: ettől a perctől végig követhetjük, hogy egy kisemberből, egy középszerű egyetemi tanárból, hogyan válik börtönből feleséget szabadító hidegvérű profivá. Találkozik az egykoron már 7 alkalommal börtönből szökött fegyenc-íróval, lassan (és fájdalmasan) megismeri az alvilág szabályait, mindeközben mintaszerűen gondoskodik kisfiáról.

A fényképezés kicsit kapkodós, de pont ide illik. A zenét azonban ki kell emelnem: mind a zenés betétek, mind a betét dalok frenetikusan illenek a történethez. Ilyen remek kísérő zenét már rég nem hallottam, azt gondolom, érdemes lesz megvenni a filmzenét!

Elizabeth Banks jó, bár számára nincs sok tennivaló. Nagyon jól játszanak a rendőrök, kiemelést érdemelnek Jonathan szülei, és üdítő Olivia Wilde (Dr.House) feltűnése is. Brian Dennehy a sosem beszélő apa szerepében bizonyítja, hogy nem a szavak a fontosak egy kapcsolatban, hanem a tettek, sajnos a végkifejlet izgalmából ezt a szálat sokan fel sem fogják… Végül a film igazi sztárja Russel Crowe, aki frenetikus játékkal bizonyítja zsenialitását. Nemcsak az akció, de a film gerincét adó kisemberi metamorfózis magányos tépelődése és a Kálvária lépcsőinek megjárása során is gyönyörködhetünk színészi játékában. Ha még sosem láttam volna semmiben, akkor is azt kéne mondanom: ez az ember egy zseni! Hihetetlen tehetséggel megáldva…

Remek film, fokozatosan épülő feszültség, egészen az utolsó pillanatig bizonytalan kimenet, vártalan fordulatok sora és izgalom minden mennyiségben. Az egész sztori remek, de ennél több is… Idézem a főrendőr utolsó kérdését: „Ez egy tanár…?” Nagyon ott van a film, sokkal jobb, mint azt egy átlagos krimitől várnánk. Ez pontosan az a darab, melynek nagyon várom a DVD megjelenését, mert a gyűjteményben van a helye!

Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése