2011. január 4., kedd

RED


Színes, magyarul beszélő, amerikai akció-vígjáték, 111 perc, 2010

Rendező: Robert Schwentke

Főszereplők: Bruce Willis, Mary-Louise Parker, Morgan Freeman, John Malkovich, Helen Mirren, Karl Urban, Brian Cox, Richard Dreyfuss

A 2010-es év felhozatalának egyik legjobb darabja ez a film. Egyrészt a hihetetlen sztárparádé miatt, másrészt pedig azért, mert egyszerűen jó a film. Jó az ötlet, pergő a cselekmény, de mégis végig jókat nevetünk. Ez nem egy erőszak film, sokkal inkább akció-paródia.

Robert Schwentke rendező megadja a tiszteletet a szereplőknek. Bár nagyon sok nagy név van a stáblistán, mégis mindenkinek megvan a lehetősége egy kis bolondozásra. A mogulok pedig élnek a lehetőséggel és remekelnek. Klassz a fényképezés, csak semmi idióta modern rángatózás. Jó a zene, a végig pergő cselekményt pontosan festi alá. Kiemelést érdemel a forgatókönyv is, remekül megírt, viccekkel teli párbeszédek teszik mozgalmassá az egész történetet.

De igazából, ami mindenkit elbűvöl, az a színész zsenik parádézása. Willis jobb, mint bármikor. Ma is úgy néz ki, mint 20 éve, és csillogó szemekkel mókázik. Nagy szerelmem Mary-Louise Parker pedig méltó társa. Kicsit egyszerű, kicsit hétköznapi lány, aki bármit megadna egy igazi kalandért, mely most kilépve az idióta könyvekből, meg is valósul. Csodás erővel játssza a naivát, mosolya mindenkit elvarázsol. Hiába, tudom én, miért imádom sok-sok éve ezt a gyönyörű, ám elképesztően tehetséges nőt… Aztán jön a sztárok sora: Freeman nem tud hibázni, ahogy sosem tudott. Malkovich is parádézik, régen láttam ennyire jól állni neki szerepet. Kimondottan emlékezetes Helen Mirren alakítása, akit főleg drámai szerepekből ismerünk, de itt most fürdik a lehetőségben.

Nem a sztori a nagy. Mert az jól ismert… Kicsit ki is parodizálja a film a jól ismert CIA kliséket, melyek oly sok történetet vittek el a hátukon. Egyszerűen attól remek, hogy az öregedő színész zsenik kaptak egy jutalomjátékot, melyet remekül kihasználnak. Már nem csinálnak úgy, mintha 20 évesek lennének. Mert nem azok. Ezt a filmet nem a dagadó izmok és nem a záporozó töltényhüvelyek teszik naggyá. Hanem az igazi tehetség, mellyel úgy lehet szórakoztatni, hogy az senkinek sem fáj.

Remek film, remek szórakozás. Vétek kihagyni!

Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése