2011. január 8., szombat

Tamara Drewe


Színes, feliratos, angol vígjáték, 111 perc, 2010

Rendező: Stephen Frears

Főszereplők: Gemma Arterton, Luke Evans, Roger Allam, Bill Camp, Dominic Cooper, Tamsin Greig, Jessica Barden, Charlotte Christie

Még mindig egy 2010-es darab, amely csak most került a hazai mozikba. Most is csak csendesen, minden feltűnést mellőzve, csak úgy mellesleg bemutattuk… Pedig az év egyik legkiemelkedőbb alkotását láthatjuk! Egy igazi angol vígjátékot, amolyan utánozhatatlan, fanyar humorú, keserédes darabot!

Mondjuk Stephen Frears rendező nevére illett volna felkapni a fejemet. (A királynő, Gyönyörű mocsokságok, Veszedelmes viszonyok, stb.) Nos, a mester most is remek munkát végzett: remekül vezeti szereplőit, akik mind-mind kőkemény karakterek. Sok dudás máshol nem marad meg egy csárdában, ebben a történetben azonban mindenkinek van helye…

Egy pici falu, valahol Anglia mélyén, zöld dombok között, ahol a világon semmi sem történik. Itt van a Hardiment család írói háza, ahol sok nyugalmat kereső szerző dolgozik egy fedél alatt. Elsőként is Nicholas, a házigazda, aki sikeres író és még sikeresebb házasságtörő. Aztán Beth, a világot a hátán hordó felesége, aki megteremti a nyugalmat, kecskét tenyészt és remek sütit süt. Aztán itt vannak a ház vendégei, csupa csodabogár a világ minden tájáról. Írók, akik a megváltást keresik. Meg persze itt van Andy (ez férfi név), aki csupán „szex játékszer”, mert csodás teste van, de ki is venné komolyan… Meg itt vannak Jodie és Casey az unatkozó, ám nem kicsit gonosz kamaszlányok, akik elvágyódásukban az egész világnak bekavarnak.

Aztán megérkezik Tamara. Aki valaha itt élt, csúnyácska kislányka, de most anyukája meghalt,jön eladni a házat, de már csöppet sem csúnyácska… Feltűnik még Ben, a félnótás rock sztár, aki minden tini lányok bugyijának nedvességéért felelős egy személyben… Ebből a helyzetből nem nehéz kitalálni, hogy iszonyú kavarodás lesz, de a történet csavarossága minden képzeletet felülmúl…

A rendező remek, a fényképész szintén. Néha lelassul a történet, ilyenkor elgyönyörködhetünk a tájban, lírai képekben szemlélhetjük a híres angol teheneket. Ki kell emelnünk a zenét: elképesztően sokszínű és mégis nagyon jó, remekül festi alá a történetet.

Végül a színészek… Tamara szerepében a csodaszép Gemma Artertont remekel (Perzsia hercegnőjeként láthattuk tavaly), aki bár gyönyörű, mégis esendő és magabiztos, merész és ijedt egyszerre… Igazán remekül alakít. Ki kell emelni a Jodit alakító kis boszorkányt: Jessica Barden nevével még biztosan találkozhatunk. A többi sok-sok szerepben pedig csupa számunkra ismeretlen arc. Frears nem hoz több nemzetközi arcot a mesébe, csupa igazi angol színésszel dolgozik. Lehet, hogy ők helyi szinten jóval ismertebbek, viszont számunkra a történet épp így lesz nagyon hiteles.

Sok-sok kis ember, vágyakkal, tervekkel és álmokkal. Van, aki éli az életét, van, aki csak tervezi. Van, aki keresi önmagát, van, aki megvalósítja a történetét. Kis mesék, szomorú múltba pillantások, vidám percek és alakuló érzelmek. Az akciófilmek barátai ne üljenek be a moziba, nekik unalmas lesz. Az igazi angol humor kedvelőinek kötelező darab, azoknak pedig, akik szeretnek remek egyedi történeteket megnézni, nagyon ajánlom. Zseniális film, amelyben minden a helyén van!

Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése