2011. március 20., vasárnap

Sanctum


Színes, feliratos, amerikai-ausztrál kalandfilm, 108 perc, 2010

Rendező: Alister Grierson

Főszereplők: Rhys Wakefield, Allison Cratchley, Alice Parkinson, Christopher Baker, Dabielle Wyllie, Richard Roxburgh, Ioan Gruffudd, Cramer Cain

Egy különleges búvár csapat a Föld egyik leghatalmasabb, ám még felfedezetlen barlangrendszerében dolgozik. Az átjárót keresik a barlangok és az óceán között. Csakhogy hirtelen trópusi vihar keletkezik, és elzárja a kivezető utat. Innentől csak egy lehetőség marad: előre menekülni és megtalálni az átjárót. Csak épp a csapat nem erre volt felkészülve.

James Cameron ezúttal producerként jegyzi a filmet. Az Avatar után nyilván nem jöhetett ki akármivel, de azt gondolom, jól vette az akadályt, a film valóban remek lett. Alister Grierson rendezőnek nem marad sok eszköze: vagy kőzet hasadékokban másznak a szereplők, vagy a víz alatt úsznak, itt aztán még a fényekkel sem nagyon lehet játszani. Mégis, Grierson remek munkát végez, folyamatosan fenntartja a feszültséget. Az ilyen filmeknél mindig lehet tippelni: vajon ki éli túl a sztorit? Nos, jelen esetben annyira erős a film, hogy szinte felesleges találgatni… Ez pedig sokat elárul. Jó a fényképezés és a zene, a sötétség és az idegesítő zajok, mind arra szolgálnak, hogy tovább növeljék a feszültséget…

A szereplők közt szinte nem találni számomra ismert arcot. Valószínűleg az ausztrál közönség számára inkább ismert, kissé sportolós beütésű színészekről van szó, ez azonban nem von le semmit a film értékéből. Múlik az idő, fogynak a lehetőségek, tapintható a feszültség és egyre csak látjuk, amint nagyon kemény, szinte emberfeletti döntéseket kell meghozni. Wow… Óhatatlan a kérdés: hasonló helyzetben vajon volna-e erőm meghozni egy ilyen döntést? Még akkor is, ha nyilvánvalóan mindenki tisztában van a szabályokkal?

Gyönyörű film, nagyon kemény, nagyon izgalmas… De búcsúzóul nem tudom megállni, hogy az Öreg Hofit idézzem: De mi a k. anyját kerestek ott…? Nos, erre a híressé vált kérésre is megadja a film a választ. Számomra ettől válik igazán értékessé. Mert nem: egy percig sem érzem, hogy ezt kéne csinálnom, de megértem azokat, akik ott vannak… Mindenképpen érdemes megnézni!

Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése