2011. május 17., kedd

Ákos: A katona dala - Lemezbemutató koncert


Közreműködő: Ákos, Janicsák Veca
Helyszín: Budapest, Papp László Budapest Sportaréna
Dátum: 2011.05.14.

Ákos Budapesten – 7 év után újra nagy koncerten! Egyszeri alkalom lesz, szóltak a hírek, senki ne maradjon otthon. Szerencsére hallgattunk a figyelmeztetésre, és mintegy 8000 emberrel együtt elmentünk az Arénába, ahol gyakorlatilag telt ház várt minket.

A hírek szerint egy évig készültek a technikai tervek. Nos, köztudott, hogy Ákos hihetetlenül igényes, és mind látványban, mind hangzásban olyat produkál, amit kis hazánkban nem sokan… Nos, ez is igaz lett. A hatalmas színpad egyetlen kivetítő vászonná alakult, elképesztő lámpaerdő és hangfal hegyek gondoskodtak arról, hogy mind a szem, mind a fül tökéletesen jól lakhasson ezen az estén.

Fél kilenckor csaptak a húrokba. Ezúttal nem voltak vonósok, nem volt kísérő zenekar. Csupán 5 fiú, az eredeti banda, és a hangzás is visszatért a korai kezdetekhez: igazi zúzós rockot hallgathattunk… Sorban jöttek a dalok, lemezbemutató koncert lévén sok az új albumról, aztán jöttek sorban a régiek, a még régebbiek és az egészen-egészen régiek. Így hosszú évek óta felcsendült a „Monumentum” és a „Kihalt minden” is, szinte könnyeket csalva a régi rajongók szemeibe.

Ákos elképesztően tehetséges művész, ez nem is kérdés. Van néhány dal, amit hallhattunk az eredeti popos verzióban, majd akusztikusan, később jazz-szvinges feldolgozásban, és most negyedszer kőkemény rock himnuszként ugyanúgy hatnak… na, ilyen dalokat írni, ez a valódi tehetség.

A jelmezek ezúttal a Katona imájához igazodva egyenruha szerűek, a háttérben vetített képek sokszor szürkék, fájdalmasak. Lenyűgöző a látvány és valóban látszik, hogy itt minden részlet át van gondolva.

Aztán jönnek a különleges betétek. Előbb Ákos egy szál gitárral énekli az új lemez balladáit, majd következik a meglepetés: duett Janicsák Vecával. Ákos szokatlanul magasztalja a vendéget, magasra állítja a lécet, aztán egy csodás produkcióval dobbantják meg a rajongók szívét. Elképesztő, hogy ebben is jó… Itt kell megtennem az este egyetlen komoly negatív beszólását: aki Janicsák Veca jelmezét tervezte, azt le kéne lőni. Ilyen idiótán felöltöztetni egy csinos fiatal nőt, az kérem bűn…

Két és fél óráig tartott az előadás. Aztán a rajongók tömege lassan elindult kifelé, és csak azt lehetett hallani: Csodás volt… Hmmm, a régi szép dalok… Fantasztikus…

Ákos vitathatatlanul rendkívül tehetséges, mindig megújulni képes művész, akinek van mondanivalója. Igényesek a szövegei, remek a zenéje – szóljon az bármilyen stílusban… Csodás élmény volt, remek koncert – aki kimaradt belőle, az valóban sajnálhatja, mert a közben rögzített DVD úgysem tudja visszaadni az igazi hangulatot. Azt, amit csak Ákos tud elénk varázsolni… Immár több, mint 20 éve…       

Értékelés: 1 (Agyhalál) - 5 (Emlékezetes!) skálán: 5 pont – Emlékezetes!

2 megjegyzés:

  1. Ákos nagy kedvenc. Azon kevés magyar előadók közé tartozik, akinek mondanivalója is van. A szövegei fantasztikusak, és valahol olvastam, hogy ő a legszebb kiejtésű magyar énekes. És tényleg. :)
    Kinga

    VálaszTörlés
  2. Imádom Ákost! Sajnos még egyetlen koncertjére sem jutottam el, de ami késik nem múlik!
    Tényleg Ő a legszebb kiejtésű magyar énekes, ezt és is hallottam. Az "r" betűt pl nagyon sokan "l"-nek énekelik, de Ő ezt is szépen, pontosan ki tudja énekelni.
    Sz. Dia

    VálaszTörlés