2011. május 5., csütörtök

THOR


Színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 114 perc, 2011
Rendező: Kenneth Branagh
Főszereplők: Chris Hemsworth, Sir Anthony Hopkins, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Kat Dennings, Stellan Skarsgard, Ray Stevenson, Idris Elba, Rene Russo

A Marvel stúdió egy újabb képregényt filmesített meg. Ja, az a sok eredeti ötlet, csak az ne volna… Persze minek keresni az újat, ha a régi jól bevált sztori ma is működik… Igaz viszont, hogy mostanra lett olyan a technika színvonala, hogy meg lehessen valósítani ezeket az álmokat…

Odin a Kilenc Királyság Atyja felettébb megharagszik fiára. Mert Thor nem követi apja parancsait, inkább fennhéjázó, öntelt módon viselkedik, ami háborúhoz vezet. Odin ezért a Földre száműzi az engedetlen Thort. Innen a sztori ketté válik: egyrészt látjuk, amit Loki kistestvér király lesz, s közben rá kell jönnünk, hogy ő bizony kicsit áruló és rossz fiú. Másrészt követjük Thort, aki egy földi tudós csapat segítségével keresi önmagát és a visszautat.

Nos, az Asgardi képek elképesztő látványvilágot tárnak elénk, csodaszép jelmezeket és háttereket. Ez valóban a boldogság és a bőség forrása. A Jégóriások világa pedig épp ez ellentéte:sivár és kietlen. Ezzel szemben a Föld kissé kietlen, az itteniek kicsit bénák, általában a földi képek inkább viccesek, és valóban: számos esetben remekül ülnek a poénok.

Kenneth Branagh az ismert Shakespeare színész ezúttal idegen világokban kalandozik, mégis ez jól áll neki. Askard világa ép eléggé mítikus és fennkölt, ezután a Föld gyérnek látszik, és jól mutatja meg ezt a kettősséget. Szépek a képek, elképesztőek a trükkök és jó a zene is, azaz az egész film rendben van.

Végül pedig jók a színészek. Chris Hemsworth ellenállhatatlan, a mosolya és a teste is lenyűgöző, a tini lányoknak már biztos ő a háttér képe. Sokat játszania nem kell, azt a kicsit jól hozza. Natalie Portman ezúttal csak epizodista, de annak aranyos. A Dennings-Skaarsgard duó poénjai viszont egyszerűen zseniálisak. Hozzájuk csatlakozik még a az FBI ügynök és számtalan névtelen mellékszereplő. Odafent Sir Anthony Hopkins kellően királyi, Tom Hiddleston pedig merészen gyűlölnivaló.

A végén persze eljön a nagy küzdelem, és az önmagát legyőző Thor meghozza az áldozatot, miáltal méltó lesz apja utódjának lenni. A záró képek pedig erősen sejtetik, hogy itt bizony lesz még folytatás..
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 7 pont – Nagyon jó

1 megjegyzés:

  1. Kedves Laci! Ahogy ígértem, írok Neked ma. A bejegyzésekhez viszont érdemlegesen nem fogok tudni hozzászólni, mivel az általad felsorolt filmek közül alig láttam valamelyiket. Viszont! Ha sok-sok idő után beülök egy moziba, előtte mindenképpen megnézem az oldaladat, és az itt leírtak alapján választok majd filmet.
    Szembetűnő, hogy Te nem azért írsz blogot, mint mi, (muszájból)hanem valóban van mondanivalód, ami publikus is...
    Csak így tovább! Üdv: Meli

    VálaszTörlés