2011. szeptember 10., szombat

A hódkóros

(The Beaver)
Színes, feliratos, amerikai filmdráma, 91 perc, 2011

Rendező: Jodie Foster

Főszereplők: Mel Gibson, Jodie Foster, Anton Yelchin, Riley Thomas Stewart, Jennifer Lawrence, Cherry Jones, Zachary Booth

Walter Black jó ember. Sikeres üzletet vezet, boldog családban él. Azonban rátör az alattomos betegség: a depresszió. Szép lassan leépül, munkahelyi sikerei elillannak, családja pedig elfordul tőle… Végül egy világos pillanatban egy kies hotelszobában öngyilkosságot kísérel meg… Ekkor találkozik egy kidobott báb figurával – a Hóddal, akit bal kezére ölt, és a báb önálló életre kel. Előbb családja, majd munkatársai is szembesülnek a különös Hóddal, aki teljesen átveszi az irányítást. Furcsa, ám mégis sikeres, hiszen a család újra együtt van, a vállalat pedig ismét sikeresen működik. De vajon meddig élhet egy báb? Meddig tartható ez a furcsa állapot?

Jodie Foster mint rendező és főszereplő is részt vett az alkotásban. Érdekes munka. A sztori maga nagyon erős, a megvalósítás szintén, de igazán nem célozta meg a skizofrén élet nagy kérdéseit… Jó a fényképezés, helyenként lélegzet elállítóak a képek. Ilye például a családját elvesztő Walter, amint háza lépcsőjén üldögél – félelmetesen szép kép… Kiváló a zenei aláfestés, igazán remek munkát végzett a szerző.

De a sztori ereje a színészválasztás. Mel Gibson fantasztikus, jobb, mint valaha. Itt a dráma során bizonyítja színészi nagyságát. Közeli képei megmutatják, milyen fantasztikus a mimikája. Ennyi érzelmet szavak nélkül kevesen tudnak kifejezni… Jodie Foster már kevésbé tetszett, tőle ennél többet vártam volna… Üdítő a történet másik vonala, a fiatalok kibontakozó szerelme. Mind Anton Yelchin, mind Jennifer Lawrence remekül hozza figuráját.

Több síkú a film, több a gondolat és több a jelentés. A két fiatal tisztasága remekül ellenpontozza a kiégett szülők világát. Lassan kialakuló szerelmük előre vetíti a sötét jövőt, melyben az öregek élnek. E mellett bepillanthatunk a lassan leépülő majd új életet kezdő skizofrén ember világába – sajnos ez a szál sikerült gyengére. Itt többet vártam volna… Azonban a másik történet, az apa-fiú kapcsolat már sokkal jobban sikerült. Fájdalmas a felirat: Gyűlöli az apját, aki gyűlölte az apját… Nehéz ilyen teherrel felnőni és szembenézni a valósággal.

Nagyon komoly film, amelyen sokáig kell gondolkodni. Igazából nem ad megoldásokat, csak feldobja a labdát, és hagyja, hogy mi magunk fejezzük be a történetet. Remek színészek kiváló játéka. Bár ennél többet is ki lehetett volna hozni a történetből, azért ez a film így is remek. Figyelem! Csak gondolkodó embereknek!

Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése