2011. november 18., péntek

Hogyan lopjunk felhőkarcolót?


(Tower Heist)
Színes, magyarul beszélő, amerikai akció-vígjáték, 106 perc, 2011
Rendező: Brett Ratner
Főszereplők: Ben Stiller, Eddie Murphy, Matthew Broderick, Casey Affleck, Téa Leoni, Michael Pena, Gabourey Sidibe, Alan Alda

Ben Stiller öregszik, az utóbbi filmjeiben már nem igazán tudott újat mutatni. Mit lehet ilyenkor tenni? Kell egy nagy név. Előszedték hát Eddie Murphyt, aki legalább vagy 20 éve ugyanilyen unalmas. Nos, két negatív sajnos csak a matekban lesz pozitív, a való világban bizony ez kevés. Így is lett… Az eredmény egy közepesen gyenge vígjáték, nézhető, de az idei felhozatalban nemhogy a dobogóra nem kerülhet, de még csak az első tucatba sem…

Kovács úr egy toronyház menedzsere. Ő intéz mindent, a kiszolgálás személyre szabottabb egy hotelnél is, a lojális személyzet pedig mindenkiről tud mindent… Kivéve a tetőlakásban lakó tőzsde gururól, akit hirtelen letartóztat csalásért az FBI. A gond csak az, hogy a fehér galléros bűnöző a ház összes dolgozójának nyugdíját is eltüntette. Így aztán Josh Kovács összeesküvést szervez, hogy kirabolják az öreget, ily módon visszaszerezve a jogos nyugdíjukat. Mivel bűnözői tapasztalatuk nincs, ezért segítséget kérnek egy profitól, aki vállalja az amatőrök kiképzését. Adott a feladat: egy lakásból elemelni 20 millió dollárt, miközben benne él a tulajdonos, akit mellesleg az FBI őriz.

Brett Ratner nem oldotta meg a nagy áttörést. A két öregedő humorista nem vitte el a filmet, sokszor a mellékszereplők jobbak náluk. Ez a rendezés igen kevés volt… A fényképezés és a zene a helyén van, de ne várjunk semmi különöset: ez egy szimplán zajló történet. Amelynek jó az ötlete, de túl sokszor lassul le, túl sokszor válik unalmasan lapossá.

Stiller és Murphy egyaránt gyenge: nem tudnak túllépni korábbi sikeres figuráikon, semmi újat nem látunk. Gyenge… Broderick remek a béna tőzsdéző szerepében, még Affleck és Pena is rendben van. Sidibe a legjobb, bár az ő karakteréből is ki lehetett volna hozni többet. Alan Alda az egyetlen, aki zseniális. Még gonosz szerepben is olyan hűvös eleganciával játszik, ami csak neki megy… Ő mindenhol tud nagyot alakítani. Téa Leonit régen láttam már, kellemes, de a nagy visszatérés itt is elmarad. Nála ma már sokkal jobbak vannak a pályán.

Nézhető sztori, csak vigyünk be sok kukoricát, hogy legyen mivel átvészelni az unalmas részeket. Amiből pedig sok van…

Utóirat: különdíjat kap, aki megfejti a film címét. Merthogy egy toronyházban játszódik a cselekmény egy része, az ok, de senki semmilyen felhőkarcolót nem lop el. Vajon megint az van, hogy a fordító még véletlenül sem látta a filmet…???
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 6 pont - Kellemes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése