2011. december 25., vasárnap

Álcák csapdája

(The Double)

Színes, feliratos, amerikai krimi, 110 perc, 2011
Rendező: Michael Brandt
Főszereplők: Richard Gere, Topher Grace, Martin Sheen, Tamer Hassan, Odette Annable, Stephen Moyer, Stana Katic, Chris Marquette

Ez a film csendben jött, egy darabig vetítették, aztán szép lassan eltűnik. Pedig az agyon hallgatásnál határozottan többet érdemelne. Már csak azért is, mert Richard Gere hosszú idő után végre nem csak a bájgúnár szerepében tündököl, de újra játszik, mint egykori nagy filmjeiben.

A CIA és az oroszok háborúja különböző intenzitással, de folyamatosan tart. Egykoron létezett egy 7 fős banda, melynek tagjait Ceasar gyilkosairól nevezték el. Shepherdson ügynök az életét tette erre a harcra, és hatot személyesen ölt meg a hétből. Cassiusnak pedig nyoma veszett. Most, jó húsz évvel a történet utolsó eseménye után meggyilkolnak egy szenátort: a módszer alapján egyértelműen Cassius a tettes. Így aztán a CIA igazgatója visszahívja Shepherdsont, aki ráadásul egy fiatal FBI ügynököt, Ben Gearyt kapja társául, aki Cassiusból írta a diplomáját. A kelletlen páros munkához lát, és folyamatos harcok és cselvetések során mi nézők lassan rádöbbenünk, hogy ebben a különös világban senki sem az, akinek látszik… A szálak teljesen összekavarodnak, sokszor úgy tűnik, ismerjük a megoldást, a végkifejlet mégis gazdag meglepetésekben…

Michael Brandt rendező közepesen erős tempót diktál. Ügyesen vezeti a cselekményt, mert többször is elégedetten dőlünk hátra, hogy akkor most értem a dolgot, mégis mindannyiszor rá kell jönni, hogy tévedtünk. Egy igazán csavaros krimitől az ember pont ezt várja. Jó a fényképezés, jó a zene, semmi különleges.

De nagyon jók a színészek. Gere végre ismét játszik, sikerül kilépnie a szépfiú szerepből. Grace épp az ellentéte, kettejük párharca remekül elviszi a történetet. Az összes többi szereplő pedig remekül teremti meg számukra a játék lehetőséget.
    
Nem ez a legjobb kémfilm, amit láttam, de mindenképpen érdemes egyszer megnézni!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 7 pont – Nagyon jó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése