2011. december 31., szombat

Géppisztolyos prédikátor


(Machine Gun Preacher)
Színes, feliratos, amerikai akciófilm, 129 perc, 2011
Rendező: Marc Forster
Főszereplők: Gerard Buttler, Michelle Monaghan, Kathy Baker, Michael Shannon, Madeline Carroll, Souleymane Sy Savane

Sam Childers – minek nevezzelek? – egy közönséges bűnöző. Erőszakos, lop, csal, hazudik. A börtönből szabadulva nem tud mit kezdeni azzal, hogy egykori táncosnő felesége megtért, ő folytatja korábbi, erőszakos életét. Egy rosszul sikerült akció után azonban majdnem megöl egy csavargót, és ez az élmény felrázza. Elfogadja Istent, felhagy eddigi életével, vállalkozást alakít és a kis család élete lassan jóra fordul. Egy Istentiszteleten aztán vendég érkezik Afrikából, hogy segítséget kérjen az ott élő keresztények számára. Így kerül Sam Szudánba, ahol folyik a népirtás. Az LRA nevű lázadó szervezet körülbelül 400 ezer embert ölt meg és 40 ezer gyermeket rabolt el. Ennek a harcnak a közepébe csöppen Sam, aki elhatározza, hogy árvaházat épít a menekülő gyermekeknek. Csakhogy az LRA felégeti a telepet, így Sam döntést hoz: itt csak saját fegyvereikkel lehet harcot vívni. Miközben folyamatosan bővül az árvaház, Sam és csapata fegyveres harcot vív a gerillákkal.

De meddig tartható ez az állapot? Miközben otthon prédikál és pénzt próbál szerezni a missziónak, közben átéli Afrika szörnyűségeit. Vajon meddig tart a hit? Hol a család és hol a küldetés helye az életben? Meddig tart az ember tűrőképessége…? Ezek a film nagy kérdései.

Marc Forster rendező remekül mutatja be a folyamatot, ahogy az egykori gazember Isten szolgájává válik, majd meghasonlik önmagával, és újra építi az életét. Jó a fényképezés és a zene, de a történet önmagában olyan erős, hogy csak arra tudunk fókuszálni. Megkockáztatom, hogy ez egy igazi evangelizációs erővel bíró film, annak ellenére, hogy rendesen van benne erőszak és akció. Forster remekül teremt egyensúlyt a cselekmény szálai között.

A színészek pedig remekelnek. Gerard Buttler fürdik a szerepben. Végre ismét megmutathatja milyen sok arca van, mennyire tehetséges. Fejlődése, épülése és elkerülhetetlen bukása remek teret ad a felejthetetlen alakításnak. Michelle Monaghan a feleség szerepében remek. Csendes ellentéte az indulatos férjnek, de amikor kell, akkor felemeli a hangját. Végre ismét gyönyörködhetünk ebben a tehetséges színésznőben! Kiemelést érdemel Donnie szerepében Michael Shannon, aki remekül formázza meg a talajvesztett csavargó szerepét!

És persze ott van Afrika, a rengeteg gyermek és a katonák, a nővérek és egyéb szereplők sokasága, akik mind remekül teljesítenek. Az eredmény pedig egy hihetetlenül erősfilm, aztán jön az igazi meglepetés: mindez valóság. A stáblista mellett láthatjuk az igazi Sam Childers, családja és harcostársai fényképét, akik szerepeltek a filmben. Mert mindez valóság…

Csak pár ezer kilométer tőlünk, ahol egy fél milliónyi embert öltek – ölnek meg még napjainkban is. Mi pedig mit sem tudunk erről… Aztán jön egy ilyen film, és elénk tárja az igazságot: ez a való világ… Mindenkinek látni kéne!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése