2012. január 9., hétfő

Sherlock Holmes 2 - Árnyjáték


(Sherlock Holmes: A Game of Shadow)
Színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 129 perc, 2011
Rendező: Guy Ritchie
Főszereplők: Robert Downey Jr., Jude Law, Jared Harris, Noomi Rapace, Rachel McAdams, Kelly Reilley, Geraldine James, Stephen Fry

Visszatér a Nagy Ész, minden nyomozók példaképe, a hihetetlen fenegyerek. Még bonyolultabb az ügy, még nagyobb a kaland és a hozzátartozó felhajtás is… Az újabb kaland immár kimozdítja hőseinket Londonból, gyakorlatilag a film közben beutazzák fél Európát, de ettől eltekintve még mindig a jó öreg Holmes – Dr. Watson páros küzd a világuralomra törő gonosz ellen, akit ezúttal Moriarty professzornak hívnak, és bár egyetemeken ad elő, azért az iparhoz is van köze…

Guy Ritchie a steril irodalmi történetek után úgy döntött, teremt egy olyan Sherock Holmes figurát, aki életszerű, és akivel valóban történnek az események. Tekintve az első rész sikerét, a közönség jól reagált az ötletre, így aztán a rendező most igazán elengedi a képzeletét… Lássuk be, ez be is jött neki. Jó a sztori, pörgős és akciódús, közben pedig remek poénokkal van megtűzdelve az egész.

Remek a fényképezés. A trükköket készítő szakemberek nagyon magasra emelték a lécet. A hirtelen lelassuló jelenetek elképesztő látványvilágot nyújtanak, a látványért felelős csapat tehát mestermunkát végzett. Hasonlóan remek a zene is.

A színészekről pedig csak annyit mondhatok: ismét remekelnek. Robert Downey Jr. lubickol a szerepben. Komédiázik, bunyózik, pörög – egyszerűen rá van szabva ez a figura. Teljesen elhisszük, hogy valóban csak kávén, dohányon és kábítószeren él… Jude Law remekül ellenpontoz: kimért és hűvös, akár egy angol lord… Noomi Rapace nemrég még tetovált lányként képesztette el a nézőket, most azonban remekül helytáll a kosztümös szerepben is. Stephen Fry megjelenése Holmes bátyjaként üdítően humoros, bár őszintén nem emlékszem, hogy az eredeti sztoriban szerepelt ez a figura… Végül dicséretet érdemel a sok egyéb karakterszereplő, akik jobbnál jobb figurákat hoznak a történetben.     

Remek akciófilm, majdnem erőszakmentes, ugyanakkor rendkívül pörgős és izgalmas sztori, zseniális alakításokkal és emlékezetes látványvilággal. Kellhet több egy kellemes esti kikapcsolódáshoz?
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése