2012. február 5., vasárnap

A Vaslady

(The Iron Lady)
Színes, feliratos, angol életrajzi dráma, 105 perc, 2011
Rendező: Phyllida Lloyd
Főszereplők: Meryl Streep, Jim Broadbent, Harry Lloyd, Anthony Head, Richard E. Grant, Roger Allam, Olivia Colman, Nicholas Ferrel

Angliában biztos sikert aratnak azon filmek, melyek a közelmúlt hírességeinek életét dolgozzák fel. Ráadásul még életükben… Így a Vaslady című film is eleve sikerre volt ítélve.

A történet nem időrendben zajlik. Előbb a már igen idős Margaret Thatchert látjuk, aki rendesen be van gyógyszerezve, nyolc éve halott férjével társalog és láthatóan csak rövid időkre nyeri vissza kapcsolatát a külvilággal. Aztán ahogy a történet halad, újabb és újabb emlékképek villannak fel a múltból, így kockánként összerakhatjuk Margaret Rose élettörténetét. Kettős a mese, hiszen egyrészt látjuk a rendkívül sikeres politikust, aki első női miniszterelnökként példátlanul hosszú ideig vezette az országot, másrészt viszont látjuk a családanyát, aki rendesen elhanyagolta a famíliát. Mégis az egész valahogy rendben van, értjük és átéljük ennek a nagy formátumú asszonynak a gondolkodását.

Phyllida Lloyd igazából nem hoz semmi újat a történetbe, ezért nem adtam meg a 10 pontot. Jól bevált klisékkel dolgozik, precízen kiszámított sikerfilmet csinál. Nincs benne gyakorlatilag semmi izgalmas, csupán az eddig filmeknél bevált gyakorlatot követi. Ettől persze a film még jó, de nekem hiányzott valami kis fűszer a dologból… Szép a zene, jó a fényképezés, de semmi eget verő.

Ami – azaz aki – győzelemre viszi a produkciót, az természetesen Meryl Streep. Döbbenetes, hogy ez a nő bármihez nyúl, abban mindig tökéletes lesz. Olyan elképesztő az átalakulása, hogy azt szinte nehéz elhinni. A mozdulatok, a hangok… Nemhiába, hogy – a filmtörténetben egyedülálló módon – ezért az alkotásáért immár 17. alkalommal jelölték Oscar díjra. A mozit látva egyértelműen azt gondolom, hogy meg is érdemli! A többi szereplő is jó, de ők igazából csak teret csinálnak ahhoz, hogy egy amerikai színésznő eljátssza az angol miniszterelnököt, teszi pedig mindezt olyan angolsággal, ami szintén döbbenetes.

Margaret Thatcher korunk egyik legendás alakja – illik ismerni az életét, ezért illik megnézni. Meryl Streep alakítása pedig olyan erős, hogy ezért érdemes is! Kellemes történelmi visszatekintés gyermekkorunkra… Mindenkinek ajánlom!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése