2012. március 22., csütörtök

A bűn hálójában

(Haywire)
Színes, feliratos, amerikai akcióthriller, 93 perc, 2011
Rendező: Steven Soderbergh
Főszereplők: Gina Carano, Ewan McGregor, Michael Fassbender, Tim Connolly, Channing Tatum, Michael Douglas, Antonio Banderas, Michael Angarano, Bill Paxton, Mihieu Kassovitz

Mallory egy igen szemrevaló lány, aki még több meglepetéssel szolgál. Mint kiderül az ártatlan bárány külső mögött igazi farkas benső lakozik: az egykori tengerészgyalogos mára hidegvérű gyilkos lett, aki bármikor bárkit darabokra tud verni. Erre aztán szükség is lesz, mert egy külföldi megbízás során valami rosszul sikerül. Hirtelen az egykori sztár ügynökből válik üldözött – ez persze őt nem igazán zavarja, és szépen sorban mindenkiben helyre teszi a rossz gondolatokat…

Steven Soderbergh semmi újat nem hoz létre. Xena óta rendszeresen látunk harcos amazonokat, akik fél kézzel verik kenterbe a férfiakat – itt sincs ez másképp. A vállalkozás egyetlen merész része talán az, hogy a viszonylag ismeretlen Gina Carano kapja a főszerepet egy olyan stáblistán, ahol hatalmas színész óriások sorjáznak apró mellékszerepekben… Ezt nem tudom hogyan kell csinálni, mindenesetre egy ilyen körben forgatott film után vélhetően Gina karrierje már rendben lesz… Amúgy a zene dögös, és jó pörgős a fényképezés, végig tartjuk a kellően pörgős ritmust, ami egy ilyen akció filmnél elengedhetetlen.

Nos, Carano kisasszony határozottan szép, ráadásul tehetségesnek is tűnik. Szerencsére nem az a 20 kilós fajta kisleány, akiről igen nehéz elhinni a látottakat. nem, Gina épp olyan klassz csaj, akiről el is lehet hinni a látottakat… Mellette remek színészek egész hada játssza a mellékszerepeket, és az öreg rókák kedvesen teremtenek játékteret az ifjú amazonnak…

Mindenesetre egy tény: a film kissé humoros, kellően akció dús, nem brutálisan erőszakos, bár igazán kemény – de tény, hogy semmi újat nem látunk benne. Nincs nagy ötlet, nincs zseniális trükk, nagy átverés. Stabil történet, megbízható játék, mérhető izgalom.
 
Tipikusan az a film, amit egyszer érdemes megnézni. Aztán el s lehet felejteni…
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 7 pont – Nagyon jó

1 megjegyzés:

  1. Jaj. Már megint egy film arról, hogy a nők összeverik a férfiakat - komolyan mondom, ez az a pont, ahol meguntam a tényeknek tökéletesen ellentmondó felvételeket.
    Bár tény, hogy a lány nem 20 kiló, nem a szokásos piszkafa, de állítólagosan 64 kg a testsúlya (nem is tudom, hogyan kaphatott szerepet...) de az, hogy ezzel a testsúllyal valóban képes lehetne a filmben látható mutatványokra, az erős túlzás.
    Aki nem hiszi, menjen fel a youtube-ra, és nézzen meg néhány felvételt, ahol hasonló testalkatú lányok lőnek komoly fegyverekkel - mit ne mondjak, esnek-kelnek a valóságban a tűzerőtől. Ez puszta fizika - tenni ellene nem lehet, legalábbis gyakorlással biztosan nem.
    Az egyetlen színésznő, aki valóban össze tudta verni a férfiakat, Cynthia Rothrock volt - azóta sincs megfelelő utóda.
    Attól a feminista agymosástól, ami alapján ez a film is elkészülhetett, az isten óvjon minden nőt (és férfit).

    VálaszTörlés