2012. július 24., kedd

Kínai elvitelre


(Un cuento chino)
Színes, feliratos, argentin-spanyol vígjáték, 93 perc, 2011
Rendező:  Sebastián Borensztein
Főszereplők: Ricardo Darín, Ignacio Huang, Muriel Santa Ana, Enric Cambray, Iván Romanelli

Szívmelengető film az élet abszurditásáról. Egy lassú mozi, melyben szinte csak három ember játszik, mégis egészen elképesztően zseniális. Ezek azok a pillanatok, melyekért érdemes moziba járni!

Első kép. Békésen ringatózik egy csónak valahol Kínában egy kis tó vizén. A fiú éppen meg akarja kérni a lány kezét, amikor az égből hirtelen lezuhan egy tehén (értsd: szarvasmarha), és agyonüti a lányt… Második kép. Roberto Argentínában él, egy vaskereskedést üzemeltet. Szigorú, precíz ember, telve szokásokkal, melyek meghatározzák az életét. Becsületes, jóravaló ember, de teljes mértékben összeférhetetlen. Rigolyái alkalmatlanná teszik minden kapcsolatra. Pedig Mari, a szomszéd kedves rokona teljesen odavan érte. De Roberto képtelen kezelni ezt a helyzetet. Egy napon tanúja lesz, ahogy egy fiatal kínai fiút kirabol egy taxis. Megpróbál segíteni a fiúnak, de erősen megnehezíti a dolgot, hogy nem beszélnek semmilyen közös nyelvet. Így a zsémbes öregember kénytelen kelletlen befogadja otthonába, de az együtt élés borzasztóan nehéz. Közben mindent megtesz, hogy segítsen megtalálni a fiúnak rokonait, de a rendszer semmilyen módon sem emberbarát, így kénytelen maga keresgélni… A történet aztán egyik furcsa csavart veszi a másik után, míg a végkifejlet feladja a nagy kérdést: Vajon mit kezdhetünk az élet abszurditásával…? Vajon hogy kerül a tehén az égbe? És kinek mit jelent, a valóság…

Borensztein rendező kiváló munkát végez. Alig történik valami, mégsem unatkozunk egy percre sem. A jelentek zseniálisan vannak összerakva. A rendőrségi őrszobán játszódó pár perc már önmagában is megéri a jegy árát. De kisemberként csodálatosan lehet érteni a Kínai követségen zajló történetet is… Sikerült Roberto személyében olyan figurát alkotni, akivel nagyon könnyű azonosulni – éljünk bárhol is a világon… Ehhez társul a remek fényképezés, a hosszú snittekkel, a fények különös játékával, illetve a remek zene.

Ricardo Darín általam nem ismert színész, de játéka elképesztő. Olyan hitelességgel adja a zsémbes öreget, hogy meg sem fordul a fejünkben, hogy ez csak játék. Ignacio Huang (vajon hol született) eredetileg kínai versenyző pedig épp az ellentéte. Kettejük összjátéka pedig tükéletesen zseniális. Muriel Santa Ana jelenléte pedig megszépíti a történetet. Érdekes, egyébként nem lenne egy hagyományos értelemben bomba nő, mégis természetes szépsége, hatalmas szemei és tiszta mosolya elvarázsolják a nézőt…

Az égből aláhulló tehén titka, az élet abszurditása és mély, nagyon mély emberi érzések megjelenítése egy elképesztően emberi történetben… Fantasztikus mozi élmény!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése