2012. október 7., vasárnap

Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál


Közreműködő: Sokan
Helyszín: Budai Vár
Dátum: 2012.10.05.

Komolyan megüt a guta, hogy most meg már minden a Várban van. Pár hete a kellemes nyári estében még csak jó volt felfelé ballagni, de most az októberi hidegben már a kutyának sincs kedve… De mindegy, ez van.

Zsinórban a sokadik fesztivál ez azonos helyszínen, így a legszembetűnőbb különbség azonnal látszik: pofátlanul kicsi a rendezvény. A teraszon konkrétan nincs semmi, csak a belső udvar és az Oroszlános udvar játszik, de az is csak körben, középen nincs semmi. A kiállítók száma ennek megfelelően nagyon kicsi. Tavalyhoz képest szépen nőtt a kolbászosok aránya – ez pozitív – ennek megfelelően még kevesebb a pálinkás kiállító. Még a nagyok közül sincs itt mindenki, kicsik pedig szinte egyáltalán. Ehhez képest a 2.000,- Ft-os belépőt elképesztően pofátlannak tartom!

A dolog jó oldala viszont, hogy akik kint voltak, azok valóban kitettek magukért. A legfeltűnőbb az ételek választéka volt. Meleg kolbászt (sütve) egy helyen mértek, na az merénylet volt a kolbászok világa ellen. Pofátlan áron értékelhetetlen minőség. Ha a debreceni és a szarvas kolbász között nincs ízbeli különbség, az ugye sok mindent megmagyaráz… Nem tudom, hogy Bécsben például hogyan tudnak olyan isteni sültkolbikat árulni…

Viszont a hideg kolbász téren nagyon jó volt a választék. Több helyen is kóstolgattunk, igazi fűszeres és finom ízekkel találkoztunk. Ez dicséretes. Egy helyen sikerült helyben sütött cipóban tálalt friss tarját enni (dióolajos paradicsomsalátával), az például egészen különleges élmény volt. Összességében tehát a kolbász terén nincs szégyellni valónk.

Pálinkákból maradtak a nagyok. Most is nagyon jó volt Márton és lányai, a Békésiek, a Zsindelyesek. De ha már itt jártunk, úgy döntöttünk, az idén inkább fogyasszunk különlegességeket, amit máskor nem tudnánk megkóstolni. Ennek megfelelően a következőket sikerült megízlelni:

Először megkóstoltuk a Gyulai Mélyvizet. Ez négy ízben készül, különlegessége, hogy 60 fokos. Nos, tény, hogy nagyot üt, de igazából szerintem az ízek már nem élvezhetők ezen a szinten.

Egy kisebb standon találtuk a mézes-ágyas zölddió pálinkát. Ez nem volt igazán erős, viszont egészen különleges volt az íze.

Az Újfehértóiaknál bukkantunk a mandulás-cseresznye nevű kompozícióra. Nem volt rossz, dee talán többet vártam volna tőle.

Kétségtelen tény, hogy különlegességek terén a Brill ház vitte a pálmát. Nem pálinka, mondták, mert az csak gyümölcs lehet, ezért ők párlatnak hívják az új, zöldséges sorozatukat. Medvehagyma, sütőtök, cékla, paradicsom, zeller és sárgarépa. Kriszta a sütőtököt kóstolta meg, ez nagy sikert aratott. Én a sárgarépára szavaztam: teljesen rendben volt. Íze: répa, illata: répa, ereje: teljesen rendben. Hogy is van a mondás: amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is… Hát igen.

Az est egyik legfinomabb választása a Panyolai cég 51 fokos fűszeres almája volt. Sajnos itt elérkeztem a lélektani határomig. Általában 2 cl-es kóstolásokat végeztünk, hogy több ízzel ismerkedhessünk meg. Ezek ára 200-500 Ft volt, attól függően, mennyire különleges az íz. A Panyolai standon azonban megjelent az új különleges sorozatuk: Aszalt meggy / alma / körte / szilva pálinka. Azonban ebből a 2 cl ára 2.000,- Ft volt, itt pedig elpattant egy húr: ennyit már nem vagyok hajlandó kiadni egy korty italért. Pedig biztosan remek volt.

Azt kell mondanom, hogy az egykori újdonságok: a pöszméte, a kökény, a faeper és még számtalan másik gyümölcs ma már nem különleges, igen sok helyen voltak a választékban.

Végül aztán a sok pálinka és kolbász adta hevületben az Oroszlános udvarban tomboltunk Sziszi és a Newgie-Boogie koncertjén. Halvány fogalmam sincs, kik a srácok, de olyan eszeveszett hangulatot csaptak a félig (vagy teljesen) illuminált közönségnek, aminek nem lehetett ellenállni. Amikor például a mulatós zenét keverték a funkyval, az egészen döbbenetes volt…

Végül nagyon jól éreztük magunkat, és meg kell hagyni: még mindig azt gondolom, hogy a magyar pálinkának nincsen párja!  

Értékelés: 1 (Agyhalál) - 5 (Emlékezetes!) skálán: 4 pont - Kitűnő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése