2012. október 28., vasárnap

Ízek palotája



(Les saveurs du Palais)
Színes, feliratos, francia vígjáték, 90 perc, 2012
Rendező: Christian Vincent
Főszereplők: Catherine Frot, Jean d’Ormesson, Hippolyte Girardot, Arthur Dupont, Jean-Marc Roulot, Arly Jover, Brice Fournier

A történet egyszerre két síkon zajlik. Látjuk a mát: egy Sarkvidéki kutató bázison utolsó napját tölti a szakácsnő, aki másnap hazaindul az egy éves világvégi tartózkodás után. Közben megelevenednek a múlt pillanatai. Hortense egy vidéki tanyán szakácsnő, leginkább a francia konyha rejtelmeibe avatja be külföldi hallgatóit. Egy napon a szakszervezet elnöke Párizsba hívja, ahol egy fontos tisztségviselő szakácsot keres. Már csak a fővárosban derül ki, hogy illető maga az Elnök. Hortense átveszi az elnöki konyha irányítását, és az ínyenc államfő legnagyobb megelégedésére igazi házi ízekkel kedveskedik minden nap. Csakhogy az élet nem ilyen egyszerű: a régi szakácsok folyamatosan nehezítik az életét, a Palotát irányító bürokraták folyamatosan támadják és az orvosokkal is meggyűlik a baja. Lehet-e az Elnököt saját elvárásai alapján szolgálni, ha közben mindenki más ellened dolgozik? Ez itt a nagy kérdés… Persze a választ tudjuk, hiszen az önkéntes száműzetés oka nyilván a bukás. Mégis a történet nagyon kedves és igazán érdemes végignézni.

Christian Vincent remekül rakja össze a történetet. Hiszen az első perctől tudjuk az eredményt, mégis végig megmarad a feszültség, és titokban drukkolunk a furcsa szakácsnőnek. Jó a fényképezés, kellemes a zene… De mindenekfelett elképesztő ételeket látunk. Jó tanács, amit érdemes megfogadni: éhesen semmiképp se üljünk be erre a filmre!

A szereplők jók. Catherine Frot kicsit merev, kicsit kemény, mégis szimpatikus. Számomra nagyon szimpatikus Hippolyte Girardot játéka, aki legalább vicces színt visz a drámai történetbe. Ezen kívül elmondhatom, hogy mindenki nagyon jól hozza a figuráját. Különösen gusztustalanok a bürokraták, egyes jelenetek tökéletesen megvilágítják, mennyit is érünk mi egyszerű polgárok a politikusok szemében… A történetnek ez a része akár hazánkban is játszódhatna.

A film kiszámítható, nincsenek benne hatalmas akciók, mégis egy nagyon kedves szívmelengető történet, miközben a francia konyhaművészet remekeiben is gyönyörködhetünk…
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 6 pont - Kellemes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése