2012. október 25., csütörtök

Szesztolvajok



(The Angels’ Share)
Színes, feliratos, angol-francia-belga-olasz vígjáték, 101 perc, 2012
Rendező: Ken Loach
Főszereplők: Paul Bannigan, Roger Allam, James Casey, John Henshaw, William Ruane, Lorne McFayden, Jasmin Riggins

Az első méreg: a film eredeti címe „Az angyalok jussa”. Fogalmam sincs, miért kellett megváltoztatni, de itt ez éppen fontos része volt a mondanivalónak. Innen üzenem a forgalmazónak: kapjátok be! A második méreg: a pénztárban ülő kislány nagy szemekkel néz rám és figyelmeztet: feliratos. Valóban nem lehet kinézni belőlem, hogy el tudom olvasni a szöveget???

Robbie egy tipikus lecsúszott lúzer. Fiatal kora ellenére börtönviselt, élete az erőszak, sorsa elől nem menekülhet. A szegény külváros tipikus alanya… Egy megértő bírótól lehetőséget kap: közmunkára ítélik, ahol Harry az emberséges munkavezető a szárnyai alá veszi. Itt ismerkedik meg egy csapat hasonló idiótával. Mindannyian lecsúsztak, a sors kegyvesztettjei, kretének vagy csak sötétek, tolvajok és más bűnösök… Mégis annyira emberek, hogy az már fájdalmasan valódi. Harry egy napon elviszi őket egy szeszpárlóba, ahol megismerkednek a whisky készítésével. Hamarosan kiderül: Skóciában fogják elárverezni a világ legdrágább whisky-jét. A hihetetlen csapat a fejábe veszi, hogy ellopják a méregdrága italt. Útnak indulnak, és elkezdődik a nagy kaland. Ha lebuknak, mind börtönbe kerülnek, Robbie elveszti feleségét és újszülött gyermekét. De ha sikerrel járnak, akkor lehetőségük lesz kiszabadulni a külváros rabságából és új életet kezdhetnek… A tét tehát nagy, a csapat viszont végletesen komikus…

Ken Loach elképesztő filmet csinált. Húsbavágóan durva, ahogy bemutatja a reménytelen életet élő fiatalok életét. A film Skóciában játszódik, de lehetne minden akár Budapesten is. Durva drámát látunk, a film mégis kedves. Elképesztően nagy poénok záporoznak, a hősök pedig minden sötétség és durvaság ellenére szerethető alakok egytől egyig.

A fényképezés nyers, remekül illik a történethez. A zene remek, ezen nem is kell csodálkozni.

A színészek pedig egytől egyik remekelnek. Számomra aránylag ismeretlen arcok, nem tudom, rendelkezne-e nemzetközi ismertséggel, de ezzel a filmmel letették névjegyüket az asztalra. Mindenki remekül hozza a saját figuráját, és ettől olyan emberi az egész.

Azok, akik a kukoricához veszik a mozijegyet – meneküljenek. De az ínyenc mozirajongók számára ez egy remek darab. Épületes poénok, elképesztő figurák, közben minden olyan valóságos. Mindehhez pedig társul az elképesztő skót és kisvárosi szleng, sokszor szinte egy szót sem érteni az eredeti szövegből. Mégis páratlan élmény az igazi angol nyelvet hallgatni… Különleges szórakozás, tanulságos mese. Érdemes megnézni!

Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése