2012. november 4., vasárnap

Az utolsó műszak



(End of Watch)
Színes, feliratos, amerikai filmdráma, 110 perc, 2012
Rendező: David Ayer
Főszereplők: Jake Gyllenhaal, Michael Pena, Anna Kendrick, Cody Horn, America Ferrara, Frank Grillo, David Harbour, Natalie Martinez

Taylor és Zavala járőrök Los Angeles utcáin. Szolgálnak és védenek. Üldözik a bűnt, segítik az embereket. A munka kemény, ők azonban igazi jó barátok, akik tudják, hogy csak egymásra számíthatnak. Kicsit hibbantak, akik a kemény munka közben is tudnak jókat röhögni. Munkájukról filmet forgatnak, amivel mindenkit az őrületbe kergetnek… Miközben zajlik az élet, ők is emberek. Taylor szerelmes lesz és elveszi Janetet, miközben Zavalának megszületik első gyermeke. Egy napon azonban a rutin munka során olyan ügybe keverednek, amelybe nem kellett volna. Magukra haragítják a legkeményebb mexikói drogbárókat, akik nem ismernek kegyelmet…

David Ayer remek munkát végez. A film rendkívül kemény. A fényképezés különleges: nagyon sokszor a járőrök „által felvett” képet látjuk. Gyors vágások, néhol érthetetlen mozgások – ettől aztán szinte hátborzongatóan életszerű lesz az egész. Ráadásul remek a zene is, így aztán az eredmény valóban remek.

Persze a film főerőssége a zseniális szereplőválasztás. Gyllenhaal és Pena egyszerűen fantasztikus. Fürdenek a szerepben, játékuk annyira természetes, hogy szinte megfeledkezünk arról, hogy ez egy film. Kemény zsaruk, közben érző szívű emberek, lazák, ugyanakkor életre szóló döntéseket hoznak. Épp ahogy mi, átlag emberek… Mindkét színész remek, ez a szerep nekik lett kitalálva… Anna Kendrick ismét csodás. Nem igazén tudom megmagyarázni miért, de imádom ezt a lányt, aki most is csodás, mint minden szerepében. A többiek pedig egytől egyig remekül hozzák a figurákat. Rendőrök, gengszterek, családtagok – minden egyes apró szerepben maradandót alakít valaki.

A film valóban kemény. Az utca világa erőszakos, és ezt kendőzetlenül mutatja be, ezért gyermekeknek semmiképp sem szabad megnézni. Egyes felvételek valóban alkalmasak a nyugalom megzavarására. Aztán jön egy hirtelen snitt, és az esküvőn találjuk magunkat, ahol kissé italosan már tabuk nélkül beszélgetnek a felnőttek. Nem találok jobb szót: az egész film hátborzongatóan valóságos. Remek tanmese az igazi barátságról, amire csak azok képesek, akik valóban testvérként szeretik egymást. Külön erősség még a befejezés: ezúttal semmi rózsaszín felhő, itt is az igazságot kapjuk, hiába fájdalmas… Kiemelkedően jó és kemény film, igazán új szín az akciófilmek palettáján, remek színészi teljesítményekkel. Edzetteknek nagyon ajánlom!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése