2012. november 26., hétfő

Mavericks - Ahol a hullámok születnek



(Chasing Mavericks)
Színes, feliratos, amerikai filmdráma, 116 perc, 2012
Rendező: Curtis Hanson
Főszereplők: Johnny Weston, Gerard Butler, Elisabeth Shue, Abigail Spencer, Leven Rambin, Scott Eastwood, Alexander Kanellakos, Taylor Handley, Janica Bergere

Ausztrália életében a szörfösök az igazi hősök. Egy ilyen valódi hős, Jay Moriarty életének – valós – történetét dolgozza fel ez a film.

Jay Moriarty kisgyermekként is különös volt, mindig vonzotta a tenger. Egy napon a sziklákról a vízbe zuhant, csak egy remek szörfösnek köszönhette az életét – akiről kiderült, hogy alig pár méterre lakik tőlük… Ez a találkozás egy életre megpecsételte a kis Jay életét… Nagy ugrás az időben, a tini Jay már remek szörfös. Egy napon titokban követi Frosty-t (a megmentő szomszédot), amint az barátaival hatalmas hullámokon száguld egy kevésbé ismert tengerparton. A Mavericks tehát létezik… Innentől kezdve Jay addig üldözi mentorát, míg az elvállalja, hogy felkészíti a különlegesen veszélyes mutatványra. A film ezt a folyamatot mutatja be. Van benne kellő mennyiségben tanítás emberségről, barátságról, de van benne humor és romantika is, méghozzá mindez épp a kellő arányban elegyítve. Aztán eljön a nagy nap, és Jay nekivág a hullámoknak…

Curtis Hanson rendező remek munkát végez. A film motiváló, de nem giccses, van benne tanulság bőven, de nem tudálékos. Épp elég kedves és emberi ahhoz, hogy szeretni lehessen. Ugyanakkor bemutatja a mindennapok drámáit is, nem varázsol elénk egy gondtalan rózsaszín szörfös paradicsomot… Remek a fényképezés, főleg a tengeri felvételek, és nagyon jó a zene is.

Johnny Weston remekül játssza a fiú szerepét, teljes mértékben hiteles. Fiatal kora ellenére ez egy igen szép alakítás. Gerard Butler pedig zseniális, mint mindig. Ez a karakter épp neki lett kitalálva. A többi szereplő pedig mind remekül ad keretet a történésekhez. Elisabeth Sue esendősége, Abigail Spencer bölcsessége és Leven Rambin ártatlansága mind remekül eltalált érték, a három nő nagyon jól játszik.

Persze nagy élmény a tenger urait látni, ez valószínűleg mindenkinek szerepel az álmai között. Közben látjuk a napi kihívásokat, az emberi butaságot és gonoszságot is, amitől minden olyan valós lesz. A remekül megalkotott mozi nagyon emberi, felemelő és kellőképp szórakoztató. Az utolsó percek, amikor eredeti felvételen az igazi, a tragikusan fiatalon elhunyt Jay beszél pár szót, valóban könnyeket csal a szemekbe.
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 7 pont – Nagyon jó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése