2012. november 27., kedd

Az Argo-akció



(Argo)
Színes, feliratos, amerikai thriller, 120 perc, 2012
Rendező: Ben Affleck
Főszereplők: Bryan Cranston, Ben Affleck, John Goodman, Victor Garber, Chris Messina, Kyle Chandler, Clea DuVall, AlanArkin

1979. november 4-én Teheránban a fellázadt tömeg megostromolta az USA nagykövetségét és fogságba ejtett minden ott dolgozót. Így kezdődött a világ egyik legkeményebb túsz drámája, amely 444 napig tartott. A támadás napján azonban hat munkatárs el tudott menekülni, és a Kanadai nagykövet lakásán bújtak el, itt várták, hogy megmentsék őket. Miközben a gárdisták az egész várost tűvé tették értük, a CIA különféle mentési terveket dolgozott ki. Végül egy egészen elképesztő ötlet valósult meg: Tony Mendez ügynök javaslatára profik segítségével megszervezték az Argo című film forgatását, melyhez Iránban kerestek alkalmas forgatási helyszínt. Mendez egyedül érkezett Teheránba, és a menekülő dolgozói játszották el filmes stáb tagjainak szerepét, így tudták elhagyni az országot.

A történet teljes mértékben igaz, ezért a film felfogható történelmi leckeként is. Rengeteg ember háttér munkájára volt szükség, és nagyon sokan dolgoztak az akció sikeréért. A történek nekik állít emléket.

Ben Affleck nem először rendez filmet, ezúttal is megbízhatóan végzi a dolgát. Jó a fényképezés, jó a zene, a film kellően feszült és nyomasztó. Valóban át tudjuk élni a túszok ijedtségét…

Jók a szereplők is. Bár igen sokan vannak, így senkinek nem jut túl nagy tér, de mindenki hozzáteszi a magáét a közös teljesítményhez, így az eredmény nagyon jó.

Történelmi leckeként hasznos, de e nélkül is élvezetes a film.
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 7 pont – Nagyon jó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése