2012. december 2., vasárnap

Monte Wildhorn csodálatos nyara



(The Magic of Belle Isle)
Színes, feliratos, amerikai filmdráma, 109 perc, 2012
Rendező: Rob Reiner
Főszereplők: Morgan Freeman, Virginia Madsen, Madeline Carrol, Emma Fuhrmann, Nicolette Pierini, Kenan Thompson, Fred Willard, Ash Christian

Monte Wildhorn egykor tehetséges író, aki mára megkeseredetten tengeti életét egy tolószékben. Rokona a nyári időszakra a Belle szigeten bérel számára egy kis házat, ahol kellemesen érezheti magát. Az embergyűlölő író még egy kutya ellátását is feladatul kapja. Az öreg alkoholista életét azonban a várt nyugalom helyett teljesen felbolygatja a szomszédban lakó csinos anyuka és három lánya. Akik cserfesek, életteliek, és abszolút nyitottak a világra. Így aztán hamar kiderül: a megfáradt külső mögött érző szív lakik, és Monte Wildhorn leteszi a poharat, hogy értékes tagja legyen a világnak…

Rob Reiner remek körülményeket teremt ahhoz, hogy színészei kényelmesen tudjanak játszani. A világtól elzárt vízparti házikókban élők mindennapi gondjai, félelmei kényelmesen tudnak megjelenni. Ugyanakkor bepillanthatunk egy olyan közösségbe, ahol nem kell mindenkinek tökéletesnek lenni, ahol a kissé visszamaradott fiú is értékes ember lehet. Csodaszép a fényképezés, ahogy ez egy ilyen lírai filmhez illik, és nagyon kellemes a zene is.

Tulajdonképpen ezt a filmet már számtalanszor láthattuk, csupán a körülmények és a helyszín változik. Mégis azt kell mondanom, ez a darab valóban emlékezetes lesz. Köszönhető ez Morgan Freemannek, akinek tulajdonképpen jutalomjáték ez a szerep. Lubickol a szerepben, az ő fajta színész óriások itt tudnak igazán nagyot alakítani. Méltó társa a játékban Emma Fuhrmann, aki a középső kislányt alakítja. Végtelenül bájos, gyermekien naiv és hatalmas szemeivel elbűvöl minden nézőt. De a többiek is mind remekül hozzák a figurájukat.
  
Ez egy olyan igazi szívmelengető történet. Kicsit amcsi film, kicsit negédes, de ebben a kihűlni készülő személytelen ronda világban néha látnunk kell ilyen alkotásokat, egyszerűen csak azért, hogy emlékezzünk: van még szeretet és van még csoda a világban.
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése