2012. december 10., hétfő

Börni, az eszelős temetős



(Bernie)

Színes, magyarul beszélő, amerikai fekete komédia, 104 perc, 2011

Rendező: Richard Linklater

Főszereplők: Jack Black, Matthew McConaughey, Shirley MacLaine, Brady Coleman, Brandon Smith, Larry Jack Dotson


Ez egy elképesztően rémes film. De a csalódás fő oka nem az alkotókban keresendő – a bűnös itt a forgalmazó, aki megváltoztatta az eredeti címet és azt a marketing kampányt alkotta meg, hogy ez Jack Black legújabb vígjátéka. Nem tudom, az illetékesnek meddig van még állása, de ideje lenne, hogy más munka után nézzen, ugyanis tökéletesen bizonyította alkalmatlanságát. Ezzel pedig az a baj, hogy a félreinformált nézők – természetesen – hatalmas csalódással jönnek ki a moziból. Ez ugyanis nem egy vígjáték, még csak nem is vicces alkotás. Ez egy megfilmesített dokumentum történet egy valódi eseményről. Ha ezt tudom, eldönthetem, akarom-e látni. Így viszont mérhetetlenül csalódtam!


Bernie Tiede egy kisváros közkedvelt figurája. Temetési szertartásokat szervez, bonyolít, énekel, de benne van mindenben. Segít, ahol csak tud – bármikor és bárkinek. Egyetlen ember van, akire nem hat a kedvessége: Marjorie Nugent, egy undok özvegyasszony. Bernie kihívásnak érzi, hogy kedves legyen a nővel, ami addig fajuk, hogy már együtt élnek. A hárpia azonban olyan mértékben gyötri, hogy egy gyenge pillanatában a férfi egyszerűen lelövi. A nyomozók előtt nem is tagadja: ő a tettes. Csakhogy az egész város kampányolni kezd: nem kár a gonosz vénasszonyért, engedjék el a népszerű fiút… De hát a gyilkosság, az mégis csak gyilkosság…


Egy megdöbbentő igaz történetet vitt filmre Richard Linklater, nagyjából jól. Nem sok játék van benne, főleg riportokat látunk az emberekkel, akik mindenáron menteni akarják a népszerű fiút. Érdekesség, ahogy az utolsó kockákon az igazi Tiede beszélget a börtönben a szerepre készülő Jack Blackkel…


Érdekes történet az emberi butaságról… Dokumentalista feltárása a történelem talán legidiótább gyilkosságának. Aki erre készül, az valóban láthatja Jack Black egyik legjobb alakítását. Úgyszintén lehet imádni Shirley MacLainet, aki valóban elviselhetetlen… És a többiek is egész jók.


Akik azonban a reklám alapján egy jó kis vígjátékra készülnek, azok maximum gyomorgörcsöt kapnak, vagy hányingert… Én is így jártam.

Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 2 pont - Rémes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése