2012. december 10., hétfő

Fehér éjszaka



(Nuit blanche)

Színes, feliratos, francia-belga-luxemburgi thriller, 98 perc, 2011

Rendező: Frédéric Jardin

Főszereplők: Tomer Sisley, Serge Riaboukine, Julien Boisselier, Joey Starr, Laurent Stocker, Lizzie Brocheré


Vincent rendőr őrnagy, aki egy reggelen társával elrabolja a maffia drog szállítmányát. De a támadás rosszul sikerül, és a rendőrt felismerik. Így a maffiózók elrabolják a fiát, akit csak a drogért cserébe adnak majd vissza. Így Vicent magához veszi a kábítószert rejtő táskát és elmegy a maffiavezér klubjába. Csakhogy őt is követik: egy buzgó nyomozó a belső elhárításról, és annak főnöke, a legendás zsaru ellenőr. Aztán befutnak a drog megrendelői is, így mindenki ott van a klubban, ahol mindeközben tömegek szórakoznak önfeledten. Az indulatok elszabadulnak, mindenki akciózik, de Vincentet csak egy dolog érdekli: mindenáron ki akarja szabadítani a fiát…


A franciák még mindig tudnak filmet csinálni. Vagy nagyon jót, vagy nagyon rosszat. Középszer nincsen. A jelenlegi alkotás az előbbiek közé tartozik. Mert igazi dögös, pörgős – ahogy az egy jó akciófilm esetében várható.


Frédéric Jardin rendező remekelt. A sztori nem nagy lövés, de a szálak épp eléggé meg vannak keverve. A hősök nem igazán feketék vagy fehérek. Nehéz eldönteni, hogy ki áll a jó és ki a rossz oldalon. De ez nem is lényeges. Az események zajlanak, csak kapkodjuk a fejünket… Érdekes a fényképezés. Néha átváltunk egy kis kézi kamera képére, ettől az egész sztori még dinamikusabb és tempósabb lesz. Dögös a zene is.


Tome Sisley remekül játszik. Rendőr létére elég sokan leütik az este folyamán, de akinek van belső indíttatása, az bármikor fel tud állni. A különböző maffiózók mind nagyon jók, és ki kell emelni Lizzie Brocheré alakítását, aki a kissé összezavarodott rendőr lányt játssza.


Összességében ez egy igazán remek kis krimi. Nem sokat kell gondolkodni, egyszerűen csak élvezhetjük az akciódús történetet!

Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése