2013. március 4., hétfő

Lévay Szilveszter – Michael Kunze: Elizabeth



Közreműködők:
Elizabeth – Füredi Nikolett
Lucheni – Mészáros Árpád Zsolt
Halál – Dolhai Attila
Ferencz József – Bálint Ádám
A halál táncosai – Adler Judit, Balogh-Barta Viktória, Csuja Gergely, Hassan G. Otero, Karányi Péter, Kulin András

Helyszín: Budapesti Operett Színház – 1065. Budapest, Nagymező u. 17.
Dátum: 2013.02.28.

A nép szava hatásos, így az Operett vezetése ismét beadta a derekát is néhány előadás erejéig ismét csodálhattuk a színház talán legjobb vállalkozását. A Lévay-Kunze páros mágikus darabjának Kerényi Miklós Gábor rendező igazgató féle víziója mindig teltházzal megy és mindig hatalmas állva tapsot kap. Jómagam hetven akárhányadik alkalommal láttam, Márti barátom most először – de mindketten ugyanazt a katarzist éltük át.

Az új szereposztás jó. Dolhai Attilának megvan a hangja a Halál szerepéhez, és játéka is dicséretet érdemel. Füredi Nikolett ugyan 4 hónapos terhes, de ettől csak még szebb és esendőbb volt a darabban. Bálint Ádám pedig kellemes meglepetést okozott a császár szerepében. Az egyetlen gondom Mészáros Árpád Zsolt személye. Ő ugyan remek színész, de ez a szerep meghaladja az erejét. Jól játszik, ez tény, de az énektudása itt kevés, sokszor csak erőlködik. Persze a nagy elődök után nem lehet könnyű színpadra lépni…

Sokan kérdezik, valójában mi a darab titka. Zsenialitása megkérdőjelezhetetlen, hatása biztos. Talán a rendezés. Kero fantasztikus munkát végez. Ennyi szereplő, ennyi történés, állandóan mozgó díszletek és fények – ezt átlátni és vezényelni nem mindennapi teljesítmény! Talán a szereplők – ebben a darabban rendre a legjobbak kapnak szerepet, és ez így van most is. Talán a történelmi hűség keveredése a fantasztikummal. Ez biztosan egyedi és szokatlan. Ez mind-mind igaz…

Ami számomra az egész történetet olya mágikussá varázsolja, az a Haláltáncosok produkciója. Balog-Barta Viktória és öt társa egy új dimenziót varázsolnak a színpadra. Táncaik, mozdulataik és hangjaik mesteriek, megjelenésük vérfagyasztó, egész szereplésük olyan hihetetlenül precíz és mégis titokzatos, hogy még ma is beleborzongok, ha látom őket. Olyan atmoszférát teremtenek, amelyben aztán könnyű az énekeseknek lubickolni… Általában szokás – meglehetősen rossz szokás – egy darab értékelésekor csak a főszereplőkről megemlékezni, csak őket kiemelni. Pedig a Viktória vezette táncosok csapata adja meg mindennek az igazi ízét. Fantasztikusak, lenyűgözőek és mesteriek.

Ezt a darabot látni kell. Nem könnyű bejutni arra a néhány előadásra, de érdemes küzdeni a jegyekért! Mert ez tényleg egy csoda!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 5 (Emlékezetes!) skálán: 5 pont – Emlékezetes!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése