2013. március 6., szerda

Lincoln



Színes, feliratos, amerikai-indiai történelmi film, 150 perc, 2012
Rendező: Steven Spielberg
Főszereplők: Daniel Day-Lewis, Tommy Lee Jones, Sally Field, Joseph-Gordon Levitt, Jared Harris, Jackie Earle Haley, Lee Pace, James Spader

Lincoln elnököt másodszor is megválasztják. Népszerűbb, mint valaha. Hatalmát arra használja, hogy elfogadtassa a 13. Alkotmány kiegészítést, mely eltörli a rabszolgaságot… A cél nemes, a harc azonban kemény. Még az Elnöknek is folyamatosan alkudozni kell – hívekkel és ellenfelekkel. A cél azonban szent, így aztán – szinte – minden megengedett… Az Amerikai történelem egyik legérdekesebb történetének kulisszái mögé pillanthatunk be. Lincoln, aki talán a legnépszerűbb elnök, elvesztette egyik gyermekét, folyamatosan küzd legidősebb fiával és kissé őrült feleségével, miközben a világot változtatja meg csendes eltökéltségével.

Steven Spielberg nem tud hibázni. Kellő pátosszal, ugyanakkor kellő beleéléssel mutatja meg a történéseket. Nagyszabású a film, ugyanakkor kellően kidolgozottak az apró részletek. Ilyen tökéletes munkát csak a Mester tud végezni… Gyönyörű a fényképezés és kellemes a zene is.

A hatást pedig a zseniális színészi játék teszi tökéletessé. Daniel Day-Lewis mindent megnyert ezzel a szereppel: Oscart, Baftát és minden más díjat. Megérdemelten. Hihetetlenül finom a játéka, elképesztő a film nyelvezete, nem sok színész lenne képes így beszélni. Lewis mindig is zseniális volt, de ez a film feltette a koronát pályájára! Sally Field tökéletes partnere, az enyhén őrült, depressziós feleséget mesterien formálja meg. Egészen zseniális Tommy Lee Jones is. Fiatalon csak remek volt, most idős korában egyre briliánsabbak az alakításai! De az összes többi szereplő is megérdemli a dicséretet, itt valóban mindenki nagyot alakít.

Érdekes történelmi helyzet, egy zseniális Elnök életének utolsó napjai, melyekben történelmet írt és egy nép sorsát formálta át. Mindez gyönyörű kiállításban, remek színészekkel. Kötelező lecke mindenkinek!
UI: Közben elgondolkodtam, vajon a mi történelmünkben hány olyan alak van, aki szintén megérdemelne egy ilyen filmet...?
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése