2013. május 12., vasárnap

Kolibri kód



(Hummingbird)
Színes, magyarul beszélő, amerikai thriller, 100 perc, 2013
Rendező: Steven Knight
Főszereplők: Jason Statham, Agata Buzek, Vicky McClure, Benedict Wong, Siobhan Hewlett, Ian Pirie, Christian Brassington, Senem Temiz

Joey Jones katonai szökevény. Valamit elkövetett Irakban, ami miatt börtönbe akarják zárni, de ő menekül. Az utcán él, teljesen lepukkant, kábítószerezik. Egy napon a helyi gengszterek elől menekülve véletlenül egy lakásba keveredik, ahol a tulajdonos egy fél évre távol van. Ez egy esély, és Joey él vele. Összeszedi magát és elindul, hogy megkeresse az őt üldöző gengsztereket, akik elrabolták barátnőjét… De elkésik. Innentől már csak a bosszú miatt él. Ebben különös társa lesz egy apáca, akit a szegények angyalaként ismernek. A két furcsa helyzetű ember valahogy egymásra talál, és hozzásegítik egymást életük nagy döntéseinek meghozásához…

Furcsa ez a film. Steven Knight sokat kockáztat szerintem. Mert hozzá vagyunk szokva, hogy egy Statham filmtől kapunk egy sor remek akciót, ugyanakkor van egy bájos humoruk is, ami tompítja a cselekmények súlyát… Ez a film azonban más. Hideg, személytelen, nagyon erősen depressziós. Teljes mértékben hiányzik belőle a humor, teljes mértékben azt sugallja, hogy nincsenek lehetőségeink… Ugyanakkor a szokásos remek akciók helyett van egy csomó lelkizés… Nem azt mondom, hogy rossz a film, mert egy elég erős drámát látunk, csak mást vártam. És ez veszélyes dolog.

Persze Statham remek. Itt is, így is. De nekem tényleg hiányzik a csak rá jellemző fanyar humor. Viszont remek az apácát játszó Agata Buzek, aki sok minden, csak mondjuk szépnek nem mondható. Ez viszont szerencse, mert így teljesen hiteles a játéka. Ha ezt a szerepet egy ügyeletes szépségre bízták volna, az teljesen hiteltelenné tette volna az egész filmet. Aztán van egy sor remek karakterszínész támogató szerepben.

Meg kell jegyezni, hogy a fim sokszor nagyon durva, így gyerekeknek semmiképpen sem való! Felnőtteknek érdemes megnézni, de vonatkoztassunk el Statham eddigi karaktereitől!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 6 pont - Kellemes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése