2013. május 12., vasárnap

Mellékhatások



(Side Effects)
Színes, feliratos, amerikai thriller, 106 perc, 2013
Rendező: Steven Soderbergh
Főszereplők: Jude Law, Rooney Mara, Channing Tatum, Catherine Zeta-Jones, Mamie Gummer, Vinessa Shaw, Greg Paul, David Costabile, James Martinez, Andrea Bogart

Egy véres lakás képeivel indul a film, aztán visszaugrunk az időben. Emily boldogan várja haza férjét, aki négy év után szabadul a börtönből, ahová bennfentes kereskedés miatt került. Végre újra együtt lehetnek a fiatalok… Azonban a boldogságot beárnyékolja, hogy a lányon elhatalmasodik a depressziója. Ez pedig súlyos betegség, nincs előle menekvés. Dr. Banks kezeli, aki egy sor gyógyszerrel próbálja megkönnyíteni a lány életét. Csakhogy a medicináknak mellékhatásaik is vannak…

Ez gyakorlatilag a kiinduló helyzet, azonban ennél többet nem szabad elárulni erről a filmről. Mert a cselekmény annyira szövevényes, olyan elképesztő fordulatok sora következik, hogy bármit mondani közönséges poéngyilkosság lenne… Steven Soderbergh az utóbbi időkben megkopott rendezői hírnevét most parádésak nyeri vissza. Ez a film valóban remekül sikerült.

Jó a sztori, furfangosak a csavarok. Jó a fényképezés, jó a zene. Minden jó. De a legjobb – nyilván – a különlegesen tehetséges színészek csapata.

Rooney Mara tehetséges és szép – ezt eddig is tudtuk. Mostani játéka azonban mindent visz. Az egyik pillanatban megszeppent kismadár, a másikban gyönyörű hölgy, a harmadikban szétcsúszott depressziós. Elképesztő módon tudja váltogatni az arcait. Igazi őstehetség, és most végre igazán meg tudja mutatni, hogy mire is képes. Díjat érdemel az alakítása! Hiteles és döbbenetes… Jude Law pedig remek partner. Visszafogott, tépelődő, aki csak rácsodálkozik a világra, ugyanakkor hihetetlenül okos. Remek választás volt a szerepre. Zeta-Jones ezúttal tőle szokatlan szerepben remekel. Hiába, ő sem kis kaliber… Channing Tatum ezúttal a háttérben marad, szerepe rövid, de jól hozza a figurát. Aztán van egy rakás mellékszereplő, akik mind remekül illeszkednek a nagyok csapatába.
  
Különleges film ez. Rooney Mara döbbenetesen jó alakításával, egy elképesztően fordulatos történettel, mely emlékeztet a régi nagy krimik világára. Folyamatosan nő a feszültség, és több pontos hisszük azt, hogy itt a vége – de mindig kiderül, hogy ez nem így van… Sok volt a sztoriban, és az alkotók jól ki is hozzák ezt belőle. Gyermekeknek semmiképp sem ajánlott, de az idősebbeknek feltétlenül ajánlott!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése