2013. május 27., hétfő

The Master



Színes, feliratos, amerikai filmdráma, 144 perc, 2013
Rendező: Paul Thomas Anderson
Főszereplők: Philip Seymour Hoffman, Joaquin Phoenix, Amy Adams, Laura Dern, Kevin J. O’Connor, Rami Malek, Jesse Plemons

Freddie a Világháborúban tengerészgyalogos. Leszerelése után nem találja a helyét. Sodródik, botrányba kerül, menekül – mindeközben pedig egyre komolyabban iszik. Egy napon véletlenül odacsapódik Lancaster Todd családjához. Todd egy rendkívül karizmatikus szellemi vezető, aki gyógyítást tanít az embereknek. Ez azonban nem megy simán, hiszen sok államban tiltják és állandóan támadják tevékenységéért. Freddie számára most adott a lehetőség, kérdés, hogy vajon sikerül-e megváltoznia és beilleszkednie…

Paul Thomas Anderson megrázó képet fest a háború utáni Amerikáról. Jól viszi a történetet, folyamatosan emeli a feszültséget és remekül mozgatja a színészeket. Nemhiába kapott számos Oscar jelölést az idén. Csak sajnálni tudom, hogy egyik jelölést sem sikerült díjra váltani, pedig jócskán megérdemelték volna.

Joaquin Phoenix zseniális. Ahogy idősödik,egyre jobb színész, mostani teljesítményéről csak felső sokban lehet beszélni. Philip Seymour Hoffman pedig szintén remekel. Valóban megrázóan karizmatikus, ugyanakkor nagyon emberi. A két ember játéka igazi mestermű! Méltó partnerük a továbbra is szépséges Amy Adams, aki most kicsit csúnyábbra van maszkírozva, így jobban lehet figyelni a játékára. De a többi színész is mind dicséretet érdemel.

Mély értelmű dráma, sokszor szimbolikus megoldásokkal. Szórakoztató, de sokkal inkább mélyen elgondolkodtató. A téma – sajnos – ma is aktuális. Bár több emberhez jutna el ez a film!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése