2013. július 26., péntek

GRU 2.



(Despicable Me 2)
Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 98 perc, 2013
Rendező: Chris Renaud, Pierre Coffin
Főszereplők: Gru, Margo, Agnes, Edit, Lucy Wilde, Floyd, Silas, Dr. Nefario és a Muffinok

Az első részben megismert hiper gonosznak indult bűnöző már boldog családi életet él a három lánnyal, akik randevút akarnak szervezni neki. Vállalkozásában zselét és lekvárokat gyárt… Azaz szeretne, de a munka jó úton halad… Egy napon azonban megjelenik Lucy Wilde, az Anti Gonosz Liga ügynöke, és elrabolja Grut. Ezúttal a jó oldal számít rá: el kell kapjon egy zseniális bűnözőt, hogy ezzel mentse meg a világot…

A zseniális rajzfilm sikere egyértelművé tette, hogy szükség lesz a folytatásra. Ilyekor nagyon veszélyes a helyzet: nagy a kockázat. A Renaud-Coffin páros azonban remek megoldást választott: a sztori maga jóval egyszerűbb, mint régen, a fő hangsúlyt a karakterekben rejlő humorra tették. Gru lassan bölcs lesz, mindenesetre eléggé béna, főleg a nőkkel. A három kiscsaj tündéri, igazán ennivalóak. A Muffinok pedig frenetikus humor forrásai. Ez így együtt pedig valóban szórakoztató az egész család számára.

Részemről egy rajzfilmben mindig az a fő érték, ha az alkotók meg tudják úgy csinálni a mozit, hogy a gyerekeknek szánt mesében a felnőttek is találjanak némi humort. Nos, ez itt megvan, sőt! Az egész film tele van elképesztő utalásokkal és rejtett poénokkal. De itt ne csak a nyilvánvalóra gondoljunk: a végén például a YWCA paródiától könnyesre röhögtem magam. De a sztori tele van gyöngyszemekkel: kedvencem például az a híres fénykép, amikor egy épülő New Yorki felhőkarcoló állványán reggelizik az építők csapata – ez a kép most csak egy pillanatra tűnt fel a Muffinokkal… Ez a humor olyan szintű magasiskolája, amire csak azt lehet mondani: mestermű!

Emeli a szintet a kivételesen remek szinkron is. Szerencsére sikerült igazán kiváló színészeket összegyűjteni. Scherer Péter született Gru, nála jobbat el sem tudnánk képzelni. Remek párja a kivételes tehetségű Nemes Takách Kata, aki ezúttal sziporkázik Lucy szerepében. Mindig tudtuk, hogy remek, mindig imádtuk, de amit itt nyújt, az egészen kivételes. De dicséretet érdemel gyakorlatilag mindenki.

Az ilyen mozik visszaadják a hitemet abban, hogy létezik még családi mozi, ami mindenkinek hatalmas élmény. Létezik még olyan szórakoztatás, amikor úgy tud könnyes lenni a szemem, hogy nem gusztustalan altesti poénokkal és böfögéssel zavarják a szórakozásomat. Egyetlen bajom van csupán: annyi itt a poén, hogy egy megtekintés nem elég… Mehetünk vissza a moziba…
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése