2013. augusztus 18., vasárnap

Elysium - Zárt világ



(Elysium)
Színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 109 perc, 2013
Rendező: Neil Blomkamp
Főszereplők: Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley, Diego Luna, Adrian Holmes, Emma Tremblay, Josh Blacker, Brandon Auret, Johnny Cicco, William Fitchner, Alice Braga

A világ kettészakadt. A bolygón nyomor és bűnözés uralkodik, míg a gazdagok az űrben keringő Elysium nevű luxus űrállomáson élnek boldogan és főleg egészségben. A két világ között áthatolhatatlan a fal, erről Rhodes államtitkár gondoskodik. Max az egykori autó tolvaj ma rendesen dolgozik, és csak vágyik az idegen világra. Csakhogy egy munkahelyi baleset során hatalmas adag sugárzás éri: az orvos robot szenvtelenül közli vele, hogy csupán öt napja maradt. Az események innentől elszabadulnak, mert csak az Elysiumon található gyógyító gépek menthetik meg az életét. A titokban harcoló gerillák mellé állnak, míg Rhodes és különleges ügynöke Krueger mindent megtesznek, hogy megakadályozzák az utazást…

Neil Blomkamp annakidején a District 9-nal kimagasló sikert ért el. Most pedig bizonyítja, hogy ha pénze is van, akkor még jobb filmet tud csinálni. Izgalmas sztori, pörgős jelenetek, kellően bonyolódó cselekmény – mindez remekül van összerakva.

Kimondottan jó a fényképezés, és rendkívül jók a díszletek. Mondjuk a cselekmény nagyobb része most is a földi nyomornegyedben játszódik, ennek jó a látvány. Persze, van némi áthallás egyes korábbi filmekre, de szerintem ez még vállalható szinten van.

Matt Damon zseniális, mint mindig. Nem szuperhős, de az élet kihozza belőle a belső jót. Ennél többet pedig nem várhatunk tőle… Jodie Foster ezúttal gonoszként bizonyítja tehetségét. Sharlto Coleyt eleddig nem ismertem, de elképesztően jó a gátlástalan bérgyilkos szerepében. Emma Trembey pedig nagyon szép… És a többi szereplő is kellemes alakítást nyújt.
  
Újabb negatív utópia a meg nem kímélt világ pusztulásáról… De érdemes megnézni!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése