2013. szeptember 18., szerda

A nagymester



(Yut doi jung si / The Grandmasters)
Színes, feliratos, kínai-hongkongi életrajzi dráma, 123 perc, 2012
Rendező: Kar Wai Wong
Főszereplők: Tony Leung Chiu Wai, Ziyi Zhang, Chen Chang, Hye-kyo Song, Siu-Lung Leung, Benshan Zhao

Ismét egy igaz történet. Ip Man a kínai történelem egyik legendás Kung-fu mesterének életét kísérhetjük figyelemmel. A harmincas évek elején találkozunk vele először, amikor igazán nagy névre tesz szert, majd végig követhetjük életét a kínai történelem legnagyobb megrázkódtatásain keresztül egészen 1972-es haláláig. (A hozzá kapcsolódó misztikum mellett Ip Man azért is fontos alakja a küzdősportoknak, mert ő volt Bruce Lee mestere.) A harcos jelenetek mellett megismerhetjük életének kevésbé ismert oldalát is: ahogy elveszti családját, és reménytelen, mindent felőrlő szerelmét egy csodás, ám igen különös lánnyal.

Kar Wai Wong remek keleti filmet csinált. Remek a film, mert szép a történet, remek az előadás, de keleti, mert elképesztően lassú és sok-sok kihagyással készül. Sok mindent nekünk kell odagondolni. Ezt csak azért mondom, mert aki egy bunyós filmet akar látni, az ne váltson jegyet erre a mozira. Azoknak ajánlott, akiket érdekel a keleti filozófia és a küzdősportok mögött meghúzódó tartalom.

Nagyon lassú a film. A hosszú jelenetekben kevés szó esik, azok azonban hatalmas filozófiai bölcsességek, sokszor egy életre való mély gondolatokkal fűszerezve. Közben pedig az egész meg van fűszerezve elképesztően szép harci jelenetekkel. Ezek nem verekedések, ezek gyönyörűen megkomponált küzdelmek. Az egész filmre igaz, hogy egészen különösen van fényképezve. Ennek eredménye, hogy csodaszép képeket látunk, néhol egészen lelassul a világ, és látunk minden egyes hópihét, máskor egy történelmi eseményt csak a tócsában visszaverődő árnyakon keresztül ismerhetünk meg… Borzongatóan szép a látvány!

A színészek számunkra ismeretlenek, de mindegyikük zseniális. Legyen az a dráma, vagy a küzdelem, hihetetlenül pontosak az alakítások és nagyon mély érzelmeket fejeznek ki egy-egy gesztussal, vagy arckifejezéssel. Igazi keleti film, fel kell készülni rá…

Ez a film az ínyenceknek készült. Nekik csodás élmény lesz. Egy-egy harci jelenet szépsége olyan mélyen megkapó, hogy az már szinte költészet…
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 7 pont – Nagyon jó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése