2013. október 12., szombat

Mocsok



(Filth)
Színes, magyarul beszélő, angol thriller, 97 perc, 2013
Rendező: Jon S. Baird
Főszereplők: James McAvoy, Jamie Bell, Imogen Poots, Eddie Marsan, Joanne Froggatt, Shirley Henderson, Jim Broadbent

Bruce Robertson valóban egy mocsok. Rendőr, aki korrupt, erőszakos, ámde gátlástalan. Hajt az előléptetésre, és ezért mindenre hajlandó. Kollégáit lejáratja, sorra kellemetlen helyzetbe hozza, folyamatosan lázítja őket egymás ellen. Közben az egyiknek a feleségét dugja, legjobb barátjáét pedig telefonon zsarolja. Egykor jó ember volt, de mára teljesen kiégett. Iszik és egyre durvább mélységekbe zuhan a drogfogyasztás következtében. Egy gyilkossági ügyet bíznak rá, de a munkával valahogy nem halad… Aztán egy napon történik valami: jót cselekszik, és ez a szikra elég a teljes összeomlás beindulásához. Innentől nincs megállás…

Jon S. Baird nagyon különös filmet csinált. Láttam már egy sor filmet az önpusztításról, de ez egy egészen különleges darab. Remek zenékkel, zseniális fényképezéssel.

Már az első pillanatban megutáljuk Bruce rendőrt, ezzel semmi gond sincs. Azonban a történet előre haladtával jövünk csak rá, hogy a amit látunk, az a valóság és az álom keveréke. A felismerés percétől pedig egyre jobban kell koncentrálnunk arra, hogy lépést tartsunk az eseményekkel. Gyötrelmes módon lassan megismerjük Bruce lelkivilágát és lépésről lépésre megértjük az önpusztítás okait… Innentől valódi a dráma, és nagyon… Nagyon fájdalmas.

James McAvoy elképesztő alakítást nyújt. Előttünk zajlik a döbbenetes metamorfózis, miközben egy szépreményű fiatal rendőr lassan alászáll a pokolba. Nálam díjnyertes az alakítás, egészen döbbenetesen és valósam mutatja be a pusztulást és a pusztítást. Mellette egy sor remek karakter hozza a figuráját. Nem tudok senkit kiemelni, mert mindenki jó. Viszont kiemelést érdemelnek a sminkesek és a látványtervezők. Döbbenetes erejűek a képek.

A végére aztán összeáll a kép. Elfogynak az energiák és az indulatok. A záró jelenet pedig feladja a leckét…

Ez egy döbbenetes film. Elképesztő az ereje, de nem véletlenül 18-as a karika. Erőszakos, brutális és nem  válogat az eszközökben. Ahhoz, hogy megértsük, bizony élettapasztalat szükséges. Szeretem a gondolkodásra késztető filmeket. Ez pedig nagyon feladja a leckét…

UI: Szerencsére az eredeti nyelvű változatot néztem meg. Nem tudom, milyen a szinkron, de az eredeti verzióban gyönyörűen ízes skót-angolt hallgathatunk, ami önmagában kiváló élmény!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése