2013. november 10., vasárnap

Phillips kapitány



(Captain Phillips)
Színes, feliratos, amerikai filmdráma, 134 perc, 2013
Rendező: Paul Greengrass
Főszereplők: Tom Hanks, Max Martini, Michael Chernus, Barkhad Abdi, Chris Mulkey,

A film megtörtént esetet dolgoz fel: 2009. április 8-án valóban szomáliai kalózok támadták meg a Maersk Alabama teherhajót. A vásznon tehát ismét egy igaz történetet látunk.

A Alabama mintegy 20 fős legénységgel hajózik Kenya felé, rakománya jórészt segélyszállítmány afrikai országoknak. Szomália partjainál egy csónak fegyveres veszi üldözőbe a hajót. Próbálnak manőverezni, de a nagy hajó esélytelen a fürge csónakkal szemben. Phillips kapitány utasítására a legénység elbújik, hogy ne lehessen túszokat ejteni. A kapitány két emberrel fogadja a négy fegyverest, akik pénzt akarnak. A legénység azonban résen van, sikerül kijátszaniuk a fegyvereseket, és elfogják vezetőjüket. Átadják a hajó mentőcsónakját, de a kalózok az utolsó pillanatban elrabolják a kapitányt is. Ezután Szomália partjai felé veszik az irányt. Megérkezik a flotta, majd a SEAL osztaga is. Mindenáron meg kell akadályozni, hogy a mentőcsónak elérje a partot…

Paul Greengrass néhány gyenge produkció után végre újra elemében van. A film pergős, folyamatosan fokozódik a feszültség, zseniálisak a kamera beállítások és nagyon dögös a zene. Nem akar hősöket előállítani, pontosan megmutatja az emberi oldalát ennek az elképesztő történetnek. Mestermunka!

A siker garanciája a kiváló szereplők sora. Egyrészt a kapitány szerepében Tom Hanks. Egy ideje csak kisebb limonádékban láthattuk, de itt és most felülmúlja minden egykori alakítását. Zseniálisan játszik. Megmutatja, a kisemberből hogyan lesz hős, majd az utolsó jelenetben egészen elképesztően nézhetünk a külsőségek mögé. Ez a bizonyos utolsó jelenet mindent visz. Ennyire döbbenetesen emberi alakítást még sosem láttam akciófilm végén, nem véletlen, hogy minden kritika kiemeli és ódákat zeng róla.

A másik oldalon ott van Barkhad Abdi – egy amatőr. Aki elképesztően játszik. Fél, de büszke, akar valamit, de néha meginog. Emberi módon ábrázolja a kalózt, egyik-másik pillanatában döbbenetesen mély a játéka: „Talán Amerikában… Talán ott…” De dicséretet érdemel a másik három kalóz is, sőt a film többi szereplője is.

Félelmetes látni a profi harci gépezet működését, a másik oldalon pedig látni a kétségbeesett kalózok küzdelmét… A film azért döbbenetesen izgalmas, mert végig tudjuk, hogy esélytelen a küzdelem, és mégis…
  
Merem megjósolni, hogy ez a film több Oscar jelölést is fog kapni. Megérdemelten! Nem az akció miatt, hanem a rendkívül erős alakítások miatt!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése