2013. november 8., péntek

Végjáték



(Ender’s Game)
Színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 114 perc, 2013
Rendező: Gavin Hood
Főszereplők: Harrison Ford, Abigail Breslin, Hailee Steinfeld, Asa Butterfield, Sir Ben Kingsley, Viola Davis, Moises Arias

A Föld majdnem elpusztul, mikor a technikailag rendkívül fejlett Hangyok megtámadják. Csak egy parancsnok bátorságának köszönhető, hogy megmenekültünk. A katonaság azóta keresi az igazi vezért, aki győzelemre tudja vinni seregeinket. Egy idő után megértik, hogy csak a gyerekek képesek erre. Mert az ő gondolkodásuk még nem fertőzték meg a dogmák, mert mernek kísérletezni és nem félnek a kockázattól. Graff ezredes személyesen vezeti Ender kadét kiképzését, akihez óriási reményeket fűz. Csakhogy gyermekeket háborúba kényszeríteni… Ezzel nem mindenki ért egyet. Menet közben pedig Ender is megérti a nagy mondást: „Csak azt az ellenséget tudom legyőzni, akit megértek. De akit megértek, azt megszeretem…”

Gavin Hood filmesítette meg napjaink egyik könyvsikerét. Jó a film… Meg látványos. De valahogy többet vártam tőle. A jellemábrázolások kissé elnagyoltak, Viola Davis aggódásán csak éppen átszaladunk. Ugyanakkor nem rossz a látvány, de ma már ennél sokkal többet vártam volna.

A szereplők jók. Harrison Ford mindig remek, most azonban túl sok szerepe nincs, pedig Viola Davissel még sokkal jobban ki lehetett volna bontani kettejük konfliktusát… Ben Kingsley pedig mintha itt se lenne. A gyerekek viszont kellemesen jók.

Ritkán látni egy jó sci-fit. Örültem, hogy talán most. De sajnos nem. Pedig a történet nem rossz,a felvetett kérdések is érdekesek. De nem vesztegetjük az időt a válaszok keresésére…
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 6 pont - Kellemes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése